Politické problémy s pandemickými pravidly. Za porušování restrikcí se omlouvají špičky Británie či Finska

Horizont ČT24: Evropští politici v potížích kvůli porušování restrikcí (zdroj: ČT24)

Měli by jít příkladem, přitom pravidla, která zavádějí, sami porušují. Finská premiérka Sanna Marinová měla být po kontaktu s nakaženým v karanténě, místo toho si vyrazila do helsinského baru. Britské úřady zase vyšetřují hned tři večírky vládních zaměstnanců z loňského roku. Pokud zjistí, že na nich porušili proticovidové regule, ujme se případu policie. Kvůli kauze už rezignovala mluvčí premiéra Borise Johnsona.

O víkendu si nejmocnější žena Finska vyrazila do klubu jen několik hodin poté, co se setkala s pozitivně testovaným ministrem zahraničí. Zákony plně očkovaným v takovém případě nenařizují karanténu, úřady to ale Marinové doporučily SMS zprávou. Tu si ale premiérka nepřečetla – podle svých slov si nechala služební telefon doma.

„Omlouvám se za své chování a své činy. Nejednala jsem nejlépe, jak jsem mohla, a za to se omlouvám. Měla jsem se i později ujistit, že dané instrukce jsou stále platné. Měla jsem lépe zvážit své chování, abych se ujistila, že nemám jít do klubu a zůstat doma,“ vzkázala finské veřejnosti premiérka, která sama čeká na výsledky testů.

Večírky v čísle deset

Není jediná, která v současnosti čelí nařčením z porušování pandemických pravidel. V Británii ve středu rezignovala mluvčí premiéra Borise Johnsona Allegra Strattonová. Na uniklé nahrávce s dalšími úředníky kabinetu vtipkovala o večírku v Downing Street. Konal se loni v době, kdy byly podobné akce zakázané. I ona se omluvila: „Zdálo se, že mé poznámky pravidla zlehčují. Pravidla, která se lidé snažili dodržovat. To nikdy nebylo mým záměrem,“ prohlásila.

Slova omluvy směrem k veřejnosti vyslal i sám premiér Johnson, pro nějž jde o další ze skandálů v okruhu jeho nejbližších spolupracovníků. Loni vyvolal poprask jeho exporadce Dominic Cummings, když v době prvního lockdownu vyjel na výlet přes celou Anglii. Opoziční labouristé nyní volají po Johnsově rezignaci, pokud se ukáže, že o večírcích podal poslancům zavádějící informace.

V Evropě jsou známé i další případy politiků, kteří porušili vládní protiepidemická opatření. Například rakouský prezident Alexander van der Bellen zůstal v restauraci i po povinné zavírací době. Česká média takto přistihla i bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Irský místopředseda horní komory Jerry Buttimer rezignoval poté, co si během lockdownu vyjel na golf a účastnil se tam i společenské akce. A například maďarského europoslance vládního Fideszu Józsefa Szájera belgičtí policisté přistihli, jak v době přísných restrický prchá z orgií s dalšími 24 muži. I on ze svého postu odstoupil.