„Toto je správný okamžik.“ Anglie ruší většinu opatření

Ve Spojeném království přestala platit většina protikoronavirových opatření (zdroj: ČT24)

Anglie od pondělí masivně rozvolnila dosavadní epidemická opatření. Lidé už nemusejí nosit roušky a setkávat se mohou bez omezení. Ke kroku přistoupila vláda Borise Johnsona i přesto, že v posledních dnech Spojené království denně registruje vysoké počty nově nakažených. Experti rozvolnění kritizují jako nezodpovědné.

Přestože nošení roušek už není povinné, Johnsonův kabinet ho nadále doporučuje v uzavřených prostorech. Některé obchody a dopravní prostředky zakrytí úst a nosu nadále vyžadují. Například londýnské metro může cestující vyzvat k nasazení ochrany dýchacích cest, popisuje zpravodaj ČT ve Spojeném království Bohumil Vostal.

„Toto je správný okamžik, ale musíme to udělat opatrně. Musíme si pamatovat, že tento virus je bohužel stále venku, případů přibývá, vidíme extrémní nakažlivost varianty delta,“ nechal se slyšet Johnson.

Žádným způsobem už nejsou omezovány počty hostů na svatbách, pohřbech či v publiku na koncertech, v divadle, při bohoslužbách a na sportovních akcích. Rovněž mohou otevřít noční kluby a lidé mohou bez omezení navštívit své bližní v domovech pro seniory.

Při příjezdu ze zemí, které Spojené království zařadilo na takzvaný oranžový seznam, již nebude platit povinnost podstoupit desetidenní izolaci. Netýká se to ale cestujících z Francie, kde podle britské vlády přetrvává varianta beta, známá také jako jihoafrický kmen koronaviru.

Občané jsou dle průzkumů opatrnější než vláda

Vláda spoléhá na to, že Angličané budou rozumní, vysvětluje Vostal. Průzkumy naznačují, že občané jsou opatrnější než Johnsonův kabinet: „Pouze třicet procent Britů schvaluje rozhodnutí premiéra Borise Johnsona otevřít zemi, padesát pět procent si myslí, že je to špatně,“ ilustruje korespondent. Pouze čtvrtina respondentů by se cítila komfortně při návštěvě nočního klubu, v případě velkých akcí je to 37 procent a svateb jedenašedesát.

„Mám ji připravenou k nasazení v přeplněném prostředku, ale když vevnitř sedíme ve třech, nemá to cenu. Jsem plně očkovaný. Mám rozum a budu opatrný vůči ostatním,“ řekl s rouškou v ruce reportérovi BBC muž jménem Brian.

„Tanec nebyl povolený tak dlouho, že se to zdá jako věčnost,“ komentovala rozvolnění jedenatřicetiletá Georgia Pikeová v klubu ve východním Londýně. „Chci tančit, chci slyšet živou hudbou, chci ten pocit být na koncertě, být s dalšími lidmi,“ vylíčila agentuře Reuters.

Klinická epidemioložka Deepti Gurdasaniová o rozvolňování v Anglii (zdroj: ČT24)

Klinická epidemioložka Deepti Gurdasaniová z Queen Mary University of London v rozhovoru pro ČT24 vládní strategii zkritizovala jako nezodpovědnou. Takzvaný den svobody, o němž se v souvislosti s rozvolněním mluví, povede k tomu, že v následujících týdnech budou covidu vystaveny miliony lidí. „Jde v podstatě o národní pohotovost, je to velmi nezodpovědná strategie, která ohrozí spoustu lidí, ještě víc zatíží zdravotnictví,“ varuje epidemioložka.

Odmítá také přenášení odpovědnosti během pandemie na individuální občany místo toho, aby šlo o odpovědnost kolektivní. Připomíná, že osobně se nikdo nemůže infekčnímu patogenu ubránit. „Dávat odpovědnost jednotlivcům představuje naprostou abdikaci na vládní zodpovědnost,“ konstatuje Gurdasaniová.

Epidemioložka: Slavíme svobodu, ale měli bychom se obávat

Upozorňuje také, že zdravotníci jsou vyčerpaní po dvou vlnách pandemie a denně přibývá šest stovek hospitalizací. Británie na konci minulého týdne navíc několikrát zaznamenala nejvyšší denní bilance nakažených koronavirem za posledního půl roku. Podle britské vlády však díky rychlé vakcinaci proti covidu-19 s infekcemi nepřibývá úmrtí, a lze tak s uvolněním pokračovat podle plánu.

„Asi polovina lidí nedostala vakcínu. Je to velká obava, spíše než že bychom měli slavit svobodu,“ podotýká Gurdasaniová.

Londýnská centrální vláda řídí zdravotní politiku jen v Anglii. Další části Spojeného království –⁠ Skotsko, Wales a Severní Irsko –⁠ v tomto ohledu přijímají vlastní rozhodnutí. Severní Irsko má k uvolnění restrikcí přistoupit 26. července, Wales sedmého srpna a Skotsko o dva dny později.

Právě Skotsko nadále vyžaduje roušky ve veřejné dopravě i v obchodech. Restaurace musí stále zavírat nejpozději o půlnoci, Edinburgh ale například zvyšuje počet účastníků kulturních a sportovních akcí. Svateb a pohřbů se může nově zúčastnit až dvě stě lidí a zvyšuje se také počet lidí z různých domácností, kteří se mohou setkat uvnitř i venku.

Británie neočkuje děti a mládež do 18 let

Britská vláda se rozhodla zatím neočkovat proti covidu-19 děti a mládež do 18 let, dokud nebude k dispozici více informací o vakcínách. Rozhodnutí britské vlády se opírá o názor odborníků, podle kterých má většina dětí mírný průběh nemoci, a riziko nákazy tak nevyváží možná rizika komplikací spojených s očkováním, informovala v pondělí agentura Reuters.

Výjimku představují těžce nemocné děti, pacienti s Downovým syndromem nebo s oslabenou imunitou. Ti dostanou vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, která je pro tuto věkovou skupinu v Británii jako jediná schválená.

Události, komentáře: Zpravodajové ČT k proticovidovým opatřením v zahraničí (zdroj: ČT24)