V Evropě se šíří varianta delta, některé země se vracejí k omezením

Horizont: Evropa se potýká s variantou delta (zdroj: ČT24)

Evropa se brání sílící delta variantě koronaviru. Kvůli nárůstu počtu nakažených varují epidemiologové už teď před problémy na podzim. Ve Francii a Řecku zvyšují tlak na očkování. Pro zdravotníky je tam dokonce povinné. V Nizozemsku, Španělsku nebo Portugalsku se zase vracejí k omezením ve veřejném prostoru. Británie je sice plošně ruší, vyzývá ale občany k dobrovolným opatřením.

Riziko nástupů nových variant bere vážně například Paříž. Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil kontroly covidových pasů v restauracích, v dálkových spojích i na veřejných akcích.

„Pokud nebudeme jednat nyní, počet případů bude i nadále prudce stoupat a v srpnu nevyhnutelně přinese nárůst počtu hospitalizací,“ prohlásil šéf Elysejského paláce. 

Francie se k systému přísných opatření z uplynulých měsíců zatím nevrací. Od poloviny září ale bude mimo jiné kontrolovat očkování zdravotníků. Těm, kdo jej nebudou s to doložit, hrozí, že přijdou o plat i o práci. Tento tlak už teď vyvolal ve Francii zvýšený zájem o vakcinaci a jen úterní dopoledne přineslo milion nových registrací.

Obdobně začíná vyšší míru očkování prosazovat i vláda v Aténách. „Od prvního září se povinné očkování bude vztahovat i na veřejné i soukromé zdravotnické pracovníky. Je například nemyslitelné, aby se neočkovaná sestra starala o pacienta s rakovinou,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Vstup jen pro očkované

Misotakisův kabinet zároveň povolil vstup do všech vnitřních prostor restaurací, barů, kin či divadel jen očkovaným, a to s platností od pátku nejméně do konce srpna. Nařízení se týká celého Řecka včetně všech oblíbených turistických destinací.

Poslední restrikce se naopak na začátku příštího týdne chystá uvolnit Británie, ale i Londýn reflektuje sílící rizika nových variant koronaviru. „Tato pandemie ještě neskončila. Koronavirus s touto chorobou nadále přináší riziko pro vás a vaši rodinu,“ řekl tamní premiér.  Boris Johnson v této souvislosti důrazně doporučil nošení roušek jak v uzavřených prostorách, tak ve veřejné dopravě. Pořadatele velkých akcí požádal, aby po účastnících požadovali takzvané covid pasy nebo negativní testy.

Na deltu se zaměřuje také jedna z nejvíce proočkovaných zemí světa, Izrael. „Monitorujeme zblízka a držíme prst na tepu doby v souvislosti s tím, co se děje v Izraeli i v jiných zemích, abychom poskytli maximální ochranu zdraví izraelských občanů spolu s minimálním narušením každodenního života,“ uvedl tamní premiér Naftali Bennett. Židovský stát už zahájil vakcinaci třetí dávkou u osob s oslabenou imunitou.

Návrat k restrikcím

Jinde, jako například v některých regionech Španělska, dávají přednost přísnějším opatřením. Katalánsko tak zkracuje otevírací dobu barů a restaurací, omezuje veřejná shromáždění na deset osob a zakazuje konzumaci jídla a nápojů na veřejnosti.

K částečným restrikcím se od uplynulého víkendu vrátilo Nizozemsko. „Musí být znovu dodržovány rozestupy jeden a půl metru a všichni hosté (v restauracích) budou obslouženi jen na místech k sezení. Jak uvnitř, tak venku,“ oznámil nizozemský premiér Mark Rutte. 

Rutteho vláda přitom jen pár dnů předtím oznamovala uvolnění všech opatření. Náhlý obrat nedokázala novinářům jednoznačně vysvětlit. Za toto zaváhání se ministerský předseda v pozdějších dnech kál. „Omlouvám se za minulý pátek. To nebyla dobrá tisková konference. Oprávněně jste požadovali reakci i naše odpovědi,“ řekl. 

V opatřeních zašlo poměrně daleko už na samotném začátku prázdnin Portugalsko, které zaznamenává prudký nárůst nových diagnóz covidu-19. Vláda v 45 největších městech včetně metropole Lisabonu vyhlásila noční zákaz vycházení a na řadě míst omezila otvírací dobu restaurací i některých obchodů.