TÉMA

Lisabon

Papež v Portugalsku kritizoval eutanazii. Církev vyzval kvůli sexuálním aférám k „pokorné očistě“

Papež František zahájil svou pětidenní cestu po Portugalsku. Do země přicestoval na Světové dny mládeže, na nichž se předpokládá účast až jednoho milionu věřících. Ve svém prvním veřejném projevu zkritizoval eutanazii, kterou nedávno Portugalsko schválilo. V Lisabonu pak vyzval církevní představitele, aby přistupovali vážně ke zprávám o sexuálním zneužívání v církvi. Otazník visí nad papežovým setkáním s oběťmi sexuálního násilí, které nefiguruje v oficiálním programu.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:19|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

Za sedmdesát let zneužili představitelé církve v Portugalsku nejméně 4815 nezletilých, tvrdí komise

Nejméně 4815 nezletilých bylo od roku 1950 v Portugalsku sexuálně zneužito činiteli katolické církve, uvedla v pondělí v Lisabonu nezávislá vyšetřovací komise. Ta během roku vyslechla přes pět set lidí a na základě jejich svědectví došla k tomuto závěru, informovala agentura AFP. Komise také oznámila, že valná většina případů je už promlčená, ale pětadvacet případů poslala komise prokuratuře.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 12:59|

Chaos na letištích pokračuje. Chybějí stovky tisíc pracovníků, mnoho spojů má problémy

Konec proticovidových opatření a začátek prázdnin těžce zkouší evropské letecké dopravce. Chybějí stovky tisíc pracovníků palubního i pozemního personálu a na mnoha letištích až dvě třetiny letů nabírají zpoždění nebo vůbec neodstartují. Jen Lufthansa ve středu oznámila zrušení dalších dvou tisíc letních spojů. Hlavní turistická sezona přitom teprve začíná.
13. 7. 2022|

Letecká doprava v Evropě je na hraně kolapsu, problémy jsou i v Praze

Tisíce cestujících na evropských letištích dál zažívají krizi, aerolinie ruší lety kvůli nedostatku personálu. Ten leteckým společnostem chybí v důsledku propouštění během covidové pauzy. Přetížení zaměstnanci návrat k původním objemům přepravy nezvládají a stávkují. Například skandinávské aerolinie SAS ve středu zrušily 63 procent letů. Chaotické scény jsou i na letištích v Německu, Portugalsku, Francii a Španělsku. Zpoždění nabírají i spoje z Prahy.
6. 7. 2022|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

V Evropě se šíří varianta delta, některé země se vracejí k omezením

Evropa se brání sílící delta variantě koronaviru. Kvůli nárůstu počtu nakažených varují epidemiologové už teď před problémy na podzim. Ve Francii a Řecku zvyšují tlak na očkování. Pro zdravotníky je tam dokonce povinné. V Nizozemsku, Španělsku nebo Portugalsku se zase vracejí k omezením ve veřejném prostoru. Británie je sice plošně ruší, vyzývá ale občany k dobrovolným opatřením.
14. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Portugalsko zakazuje cesty do Lisabonu, v Moskvě přibývá nakažených

Portugalsko druhým dnem kontroluje zákaz cestování z Lisabonu a do něj. Tamní vláda ho vyhlásila na několik dalších víkendů. Reaguje tak na vysoký počet nových případů koronaviru v hlavním městě. Chorvatsko naopak své hranice otevřelo naplno. A od července plánuje některá protiepidemická opatření pro lidi s certifikátem o testu nebo očkování zrušit úplně. Moskva hlásí 9120 případů nákazy koronavirem za poslední den, což je rekord od začátku pandemie.
19. 6. 2021|

Guterres zůstane ve funkci generálního tajemníka OSN dalších pět let

Valné shromáždění OSN zvolilo Antónia Guterrese generálním tajemníkem na další pětileté funkční období. Portugalský politik byl jediným kandidátem a svůj post nakonec obhájil, aniž museli vyslanci 193 členských zemí jednotlivě odevzdávat hlasy. Guterres stojí v čele OSN od 1. ledna 2017 a jeho stávající mandát vyprší na konci letošního roku.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 19:19|

Odklonění letu v Bělorusku vyšetří na žádost Irska organizace přidružená k OSN. Evropská unie plánuje sankce

Evropská unie hodlá vytvořit nové sankce vůči Bělorusku. Odklonění letu, původně plánovaného do Litvy, a zadržení opozičníka Prataseviče, odsoudily země G7. Irsko požádalo orgán OSN –⁠ Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, aby okolnosti vynuceného přistání letadla linky Ryanair nezávisle vyšetřila. Ten mu vyhověl a souhlasí s vyšetřováním. Hrozba bombou, kterou Bělorusko vysvětlovalo nedělní nucené přistání letounu, navíc podle tří nezávislých médií byla odeslána až skoro půl hodiny poté, co letadlo dostalo příkaz k přistání.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 20:32|

Pandemie ve světě: Anglie otevře obchody, kadeřnictví i zoo

V Portugalsku v neděli po více než dvouměsíční uzávěře otevírají muzea i terasy kaváren. Země postoupila do druhé etapy uvolňování a pozvolností kroků se chce vyhnout novému nárůstu případů koronaviru. Všichni občané Anglie by pak měli mít od pátku přístup ke dvěma rychlotestům na koronavirus týdně. Premiér Boris Johnson rovněž potvrdil, že od příštího týdne mohou otevřít provozovny jako kadeřnictví, posilovny nebo třeba knihkupectví.
5. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 19:36|

Portugalské zdravotnictví kolabuje pod náporem nejhorší koronavirové situace na světě

Portugalsko je aktuálně jedním z pandemií nejhůře zasažených států na světě. Téměř polovina všech tamních úmrtí na covid-19 připadá na letošní leden. Loni na jaře se přitom pandemie zemi téměř vyhnula, protože Lisabon zavedl hned zpočátku tvrdá omezení. Nyní se ale situace nadále zhoršuje, nemocnice jsou přetížené a pacienti na příjmu čekají i dlouhé hodiny. Zemi už proto nabídlo pomoc Německo, Rakousko a Španělsko.
3. 2. 2021|

30 let zpět: Prezident Havel převzal klíče od bran Lisabonu

Reportáž mapuje závěr návštěvy prezidenta Václava Havla na Pyrenejském poloostrově. Havel navštvil také lisabonskou radnici, kde od starosty převzal klíče od bran portugalské metropole. Hlavní část zahraniční cesty se však týkala evropských záležitostí i úlohy NATO po pádu železné opony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
15. 12. 2020|

Portugalsko zavádí uzávěru, v Maďarsku začíná platit nouzový stav. Opatření zpřísní i Itálie a Polsko

Evropské země pokračují v zavádění opatření proti šíření koronaviru. Většina území Portugalska je od středy v uzávěře, v Maďarsku začíná platit stav nouze a zákaz nočního vycházení. Nové restrikce zavádí také Nizozemsko, očekává se oznámení nových opatření v Polsku. Od čtvrtka zpřísní omezení i Itálie a od soboty Polsko.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 18:37|

Rakousko zavádí noční zákaz vycházení, v Anglii budou fungovat jen nezbytné služby

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem z posledních dní zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejní okénka či roznáškovou službu. Británie v sobotu překonala hranici milionu pozitivních testů od začátku pandemie. Premiér Boris Johnson vzhledem k novému rozmachu nákazy znovu nařídil částečnou uzávěru ekonomiky. Další přísná opatření zavádí také Portugalsko, které vyhlásí uzávěru na velké části svého území.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 22:19|

„Žádná země nemá funkční aplikaci na trasování,“ řekl Johnson. Hloupost, tepe ho opozice

Britský premiér Boris Johnson oznámil další rozvolňování protikoronavirových opatření v zemi. Britové už brzy budou moct vyrazit do hospod nebo muzeí. Kritiku vzbudila jeho slova o tom, že žádná země nemá funkční aplikaci na trasování covidu-19. Ve skutečnosti takové aplikace využívají lidé v řadě zemí, včetně Česka.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 18:29|

Snímky PŘED a PO: S karanténou přišlo ticho a liduprázdno, z metropolí jsou „města duchů“

Mimořádná opatření zaváděná kvůli boji s koronavirem mění svět k nepoznání. Ve velkých městech se takřka zastavila doprava, nekonají se žádné pouliční oslavy ani pikniky v parcích. Příchod jara tradičně znamenal v metropolích záplavy turistů, letos ale hranice zůstávají zavřené. Podívejte se, jak to nyní vypadá ve „městech duchů“ po celé planetě ve srovnání se situací před pouhými pár týdny či měsíci.
31. 3. 2020|

Nizozemci protestují proti letišti u Lisabonu kvůli ochraně břehoušů. „Nejsou hloupí a přizpůsobí se,“ vzkazuje Portugalsko

Přes dvacet tisíc Nizozemců protestuje proti výstavbě letiště u Lisabonu. Podle signatářů petice ranveje ohrozí břehouše černoocasé, nizozemské národní ptáky, kteří v portugalské přírodní rezervaci zastavují na svém tahu z Afriky do Beneluxu.
19. 2. 2020|