Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Středomoří dál sužují rozsáhlé požáry (zdroj: ČT24)

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.

V Portugalsku požár v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu, propukl v úterý kolem 17:00 (18:00 SELČ). S plameny bojuje přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů.

V nejméně jedné z vesnic se proti ohni snaží zasahovat i tamní obyvatelé. „Bojíme se, že se to dostane až k domům,“ řekla 34letá Ines Figueiredová. „Snažíme se pomáhat, jak můžeme, kbelíky (…), ale moc to nepomáhá,“ míní.

Plameny rozdmýchává silný vítr

Situaci v oblasti, odkud zatím nejsou hlášena žádná zranění, stejně jako v Chorvatsku komplikuje silný vítr. „Jižní vítr o síle hurikánu v Dubrovnicko-neretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli chorvatští hasiči. Plat leží asi 15 minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku.

Do boje proti požárům v regionu se zapojilo na 130 hasičů z různých částí Chorvatska. Kolem 65 hasičů se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu. Ve středu dopoledne chorvatská média informovala, že se hasičům během noci podařilo požár poblíž Dubrovníku dostat pod kontrolu. Situace se tam uklidnila kolem čtvrté hodiny ranní, informuje Jutarnji list.

Požár je ale rozsáhlý a jeho hašení během noci komplikoval vítr, upozornil ráno velitel hasičského sboru v Dubrovnicko-neretvanské župě Stjepan Simović. Podle něj hrozí, že očekávaný silný vítr bude boj s plameny znesnadňovat i nadále.

Plameny zachvátily pás dlouhý asi pět kilometrů mezi vesnicemi Plat a Buići. Žádné domy plameny nezasáhly a ani evakuace lidí nebyla potřeba. Dvěma zasahujícím hasičským letadlům ale v úterý vítr a turbulence působily obrovské problémy a stroje se musely původně vrátit na základnu.

U vesnice Petrača se podle webu Slobodna Dalmacija ozývaly výbuchy. Spekuluje se, že je způsobily zbylé miny a další výbušniny z války z 90. let minulého století.

Češi, kteří jsou zaregistrovaní v systému Drozd, dostali varování před požáry na Sicílii, Sardinii a v Kalábrii a v turecké lokalitě Kemer.

Horizont ČT24: Požáry na jihu Evropy a klimatické změny (zdroj: ČT24)

Hoří i v Turecku a na Sicílii

V zalesněné oblasti Turecka se oheň rozšířil kvůli silnému větru a nízké vlhkosti, uvedl v prohlášení úřad guvernéra Antalye. Do hašení se zapojilo deset letadel, 22 vrtulníků a více než 200 vozidel. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa. Úřady podle agentury AP preventivně evakuovaly desítku domů a jednu nemocnici.

Podle cestovních kanceláří je požár v Turecku pod kontrolou a nezasahuje do populárních destinací. „Letoviska jako Side, Alanya a Belek jsou velmi daleko od toho. Oblast je monitorována,“ sdělil mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

V noci na středu vypukl na italské Sicílii nový požár poblíž Katánie. Oheň zasáhl na ostrově borový les a vynutil si evakuaci kempu, i zde záchranáři povolali do akce hasicí letadla. Požáry v Palermu se naopak dostávají pod kontrolu a lidé se vracejí do svých domovů, řekl podle serveru La Repubblica palermský starosta Roberto Lagalla.

Palermo se ve středu potýká s výpadky proudu v celých čtvrtích. Elektrické rozvodny a kabely poškodila vedra, píše La Repubblica. Některé okrajové části města jsou také bez vody a nad Palermem je kouř. Na předměstí sicilské metropole shořelo mnoho domů a aut, píše italská verze televize Sky.

S rozsáhlými požáry se už delší dobu potýká také Řecko. Nejvíce zasažený je ostrov Rhodos, odkud se kvůli postupujícím plamenům museli evakuovat někteří turisté – včetně těch z Česka. Řada z nich z ohněm ohrožených míst prchala jen s minimem věcí.