Papež v Portugalsku kritizoval eutanazii. Církev vyzval kvůli sexuálním aférám k „pokorné očistě“

Události: František v Portugalsku kritizoval možnost eutanazie (zdroj: ČT24)

Papež František zahájil svou pětidenní cestu po Portugalsku. Do země přicestoval na Světové dny mládeže, na nichž se předpokládá účast až jednoho milionu věřících. Ve svém prvním veřejném projevu zkritizoval eutanazii, kterou nedávno Portugalsko schválilo. V Lisabonu pak vyzval církevní představitele, aby přistupovali vážně ke zprávám o sexuálním zneužívání v církvi. Otazník visí nad papežovým setkáním s oběťmi sexuálního násilí, které nefiguruje v oficiálním programu.

Papež se po příletu setkal s portugalským prezidentem Marcelem Rebelem de Sousa, který je praktikujícím katolíkem. Při přesunech se pohyboval na kolečkovém křesle.

Ve svém prvním projevu, který přednesl před představiteli diplomatického sboru a občanské společnosti, František zkritizoval nedostatek solidarity s migranty nebo nízkou porodnost. „Mladí lidé jsou budoucnost. Existuje však mnoho faktorů, které jsou skličující, jako je nedostatek pracovních míst a ještě více znepokojující strach ze zakládání rodin,“ míní papež.

Negativně vidí také „lehký přístup k smrti“ v Evropě. „Mám tím na mysli mnohé sofistikované zákony o eutanazii,“ uvedl papež.

Portugalsko po dlouhé politické bitvě schválilo eutanazii v květnu. Zákon dlouho blokoval právě konzervativní prezident Rebelo de Sousa. Jeho veto poslanci nakonec přehlasovali za podpory Socialistické strany, která má v parlamentu většinu. Se šéfem socialistů a premiérem Antóniem Costou se papež setká ve středu odpoledne.

Hlava katolické církve se věnovala i mezinárodní politice. „Svět potřebuje opravdovou Evropu. Potřebuje její roli stavitele mostů a mírotvorce v její východní části, ve Středomoří, v Africe, na Blízkém východě,“ prohlásil papež, který vyzval k hledání „kreativní cesty“ pro ukončení války na Ukrajině.

V Lisabonu se očekává na Světových dnech mládeže až jeden milion věřících z desítek zahraničních zemí. Dny završí v neděli mše, na které papež pronese kázání. V sobotu hlava katolické církve navštíví poutní místo ve Fatimě, kde se podle katolíků zjevila třem dětem v roce 1917 Panna Maria.

Možná schůzka s oběťmi

Otazník naopak visí nad setkáním s oběťmi sexuálního násilí v církvi, které nefiguruje v oficiálním programu. Pokud se rozhovor uskuteční, bude mít pravděpodobně soukromou formu. Portugalská katolická církev zřídila komisi, podle které bylo od roku 1950 činiteli katolické církve sexuálně zneužito nejméně 4815 nezletilých.

„Tyto situace mě traumatizovaly po celou pubertu. Můj vztah k dívkám byl velice složitý. Toužil jsem říct, co se mi stalo, ale neměl jsem na to odvahu,“ říká jedna z obětí zneužívání Antonio Grosso.

V souvislosti se zprávám o sexuálním zneužívání dětí papež při bohoslužbě v Lisabonu uvedl, že církev musí vždy naslouchat obětem a potřebuje pokračovat v „pokorné očistě“.

Do Portugalska už odletěla i česká výprava, která se tam v rámci předprogramu účastnila takzvaných Dnů v diecézích. Celkem se dnů mládeže v Portugalsku zúčastní přes tři tisíce Čechů, spolu s nimi tam má být také devět českých biskupů.

Světové dny mládeže se obvykle konají každé tři roky, loni však byly kvůli pandemii covidu-19 odloženy na letošek. Konání katolické akce vzbudilo v zemi také kritiky kvůli vysokým nákladům i spolufinancování ze strany státu a lisabonské radnice.