Portugalsko jako pátá země Evropské unie uzákoní eutanazii

Portugalsko se stane pátou zemí v Evropské unii s legální eutanazií. Tamní poslanci přehlasovali veto prezidenta Marcela Rebela de Sousy a odpovídající zákon definitivně schválili. Hlava státu teď musí novelu o asistované sebevraždě podepsat do osmi dnů. O eutanazii budou moci požádat Portugalci starší osmnácti let, kteří jsou smrtelně nemocní a trpí nesnesitelnými bolestmi.

Přehlasování prezidentského veta ohlásili vládní socialisté, kteří mají v parlamentu většinu. K nim se pak přidali i zákonodárci z dalších opozičních stran. Proti se postavila krajní pravice a konzervativci, kteří zvažují, že se obrátí na ústavní soud.

Nejasnosti v textu

Konzervativní prezident Rebelo de Sousa vetoval zákon v dubnu. Prezidentovi nebylo z textu jasné, kdo by měl potvrdit, že pacient není asistované sebevraždy schopen. Normu zablokoval v poslední fázi legislativního procesu popáté za předchozí tři roky. Levicoví poslanci ale výtky hlavy státu na rozdíl od předchozích případů odmítli.

Podle místního tisku by se v Portugalsku mohla začít vykonávat eutanazie na podzim. Návrh počítá s tím, že eutanazie bude povolena jen v případech, kdy pacient nebude schopen provést asistovanou sebevraždu. Při ní akt usmrcení vykonává sám pacient, při eutanazii jiná osoba. 

Eutanazii uznává jen málo států, je mezi nimi Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Španělsko, Kolumbie, Kanada či Nový Zéland. V Česku eutanazie ani asistovaná sebevražda legální nejsou.