Premiér Johnson zápasí o politické přežití. Po večírcích se hovoří i o výhrůžkách

Události: Problémy britského premiéra (zdroj: ČT24)

Potíže britského premiéra Borise Johnsona se vrší. Ještě neskončilo vyšetřování jeho účasti na večírku během koronavirových opatření a už se objevily údajné výhrůžky vůči konzervativním poslancům, aby se ho nepokoušeli sesadit. Informoval o tom zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.

Vyšetřovatelé mají podle televize ITV k dispozici e-mail, který varuje premiéra, aby nechodil v době protikoronavirových opatření na večírek v sídle vlády.

Dosvědčit pod přísahou to hodlá i Johnsonův bývalý poradce Dominic Cummings, který vedl kampaň za brexit. Premiér Johnson to odmítá.

Hra o politickou budoucnost

Johnson ve stínu večírků v Downing Street v době lockdownu hraje o svoji politickou budoucnost. Britům nově slíbil, že do Lamanšského průlivu pošle námořnictvo kvůli uprchlíkům na člunech. Zruší většinu koronavirových opatření a zmrazí koncesionářské poplatky pro BBC. Bulváru se také svěřil, že novorozená dcera měla těžký průběh covidu.

Jakmile se zdá, že Johnson přestál to nejhorší, vyrojí se nová obvinění, uvádí Vostal. Nejnověji ze zastrašování zákonodárců, že budou očerněni v tisku a přijdou o investice ve svých poslaneckých okrscích, pokud budou žádat Johnsonovu hlavu.

„Moje všeobecná rada kolegům je, aby tyto věci ohlásili předsedovi Dolní sněmovny a policejní komisařce,“ řekl v této souvislosti předseda sněmovního ústavního výboru William Wragg.

Johnson na to reagoval slovy: Neviděl jsem a neslyšel jsem o žádných důkazech, které by tato obvinění podporovaly. 

Přímé svědectví poskytl poslanec, který kvůli skandálům opustil Johnsonovu stranu a přešel k labouristické opozici. „Vyhrožovali mi, že nedostanu školu pro město Radcliffe, pokud nebudu volit jistým způsobem,“ uvedl přeběhlík Christian Wakeford. 

Omluva královně

Premiér se mezitím omluvil královně Alžbětě II. za to, že v předvečer pohřbu jejího chotě prince Philipa se loni v premiérském sídle konaly hned dva večírky.

Co se týče jiné party, které se účastnil 20. května 2020 v době protikoronavirových opatření, odmítá svoje pochybení.

Veřejnost je ve své většině proti němu, 64 procent Britů si přeje jeho rezignaci. Kromě opozice i těsná většina konzervativních voličů. Johnsonově straně se propadají preference.

Podle britského premiéra vše ukáže až prošetření od vysoké vládní úřednice, zda chyboval. Závěry by měla představit příští týden.