NATO posílí své východní křídlo, v případě potřeby rozmístí další jednotky, vyplynulo z mimořádného summitu

Vyjádření premiéra Fialy po mimořádném summitu NATO (zdroj: ČT24)

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky. Shodli se na tom v pátek prezidenti a premiéři zemí NATO během mimořádného videosummitu, který vyjádřil podporu Ukrajině, aniž by přislíbil Kyjevem požadované zbraně. Ještě v pátek večer německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že na Slovensko pošle vojáky.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Lídři aliančních zemí ve společném prohlášení tvrdě odsoudili ruskou invazi a označili krok prezidenta Vladimira Putina za „hrozivou strategickou chybu“. „Tento dlouho plánovaný útok na Ukrajinu, nezávislou, mírumilovnou a demokratickou zemi, je brutální a zcela nevyprovokovaný a neospravedlnitelný,“ shodla se třicítka lídrů států NATO.

Podle Fialy summit NATO jednoznačně potvrdil vůli členských států Aliance maximálně podpořit Ukrajinu a dát jasně Rusku najevo, že jeho agrese vůči Ukrajině není přijatelná. Podle předsedy vlády musí Česko hledat spojence, aby sankce proti Rusku šly ještě dále než nyní.

Český premiér řekl, že členské státy na summitu vyjádřily odhodlání rozhodným způsobem bránit své území, pokud by bylo jeho bezpečí ohroženo. Na jednání také zazněl rozhodný úmysl posilovat východní křídlo NATO. Česko je podle Fialy připraveno se do takového postupu po aktivaci příslušných plánů NATO zapojit. Připomněl, že vláda v pátek schválila možnost vyslání až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce NATO na jakékoli alianční území.

„Učiníme všechna rozmístění potřebná k tomu, abychom zajistili silné a spolehlivé odstrašení a obranu celé aliance,“ uvedli šéfové států v prohlášení. „Spojenci jsou pevně odhodláni pokračovat v poskytování podpory (Ukrajině) ,“ prohlásil po jednání generální tajemník NATO Jens  Stoltenberg, podle něhož několik zemí oznámilo, že dodá Ukrajině zbraně – včetně klíčových protileteckých systémů. Dodávky zbraní či munice Kyjevu již v posledních týdnech přislíbilo několik členských států včetně USA, Británie, Polska nebo Česka. 

Americký prezident Joe Biden v pátek s ostatními vůdci aliančních zemí hledal způsob, jak zajistit bezpečí zejména států ležících v blízkosti Ruska. „Nařídil jsem vyslání dalších sil, abychom navýšili naše (vojenské, pozn. red.) kapacity v Evropě a podpořili naše spojence v NATO,“ uvedl po jednání Biden. Nezmínil ale, kolik dalších amerických vojáků do Evropy vyšle. Řekl také, že se Putinovi nepodařilo rozdělit západní spojence a že NATO udržuje svou politiku otevřených dveří.

Brífink generálního tajemníka NATO 25. února (zdroj: ČT24)

Premiér Fiala řekl, že Miloš Zeman podpořil sankce proti Rusku a podpořil jejich zpřísnění včetně odstřižení Ruska od (mezibankovního) systému SWIFT. „Řada států zdůrazňovala potřebu pokračovat v sankcích, některé zmiňovaly i systém SWIFT, což je důležité. Myslím si, že Česká republika a podobně smýšlející státy musí hledat co nejvíc spojenců pro to, abychom v sankcích šli ještě dál,“ dodal.

Summitu se účastnily i Švédsko a Finsko

Od spojenců také podle Fialy zaznívalo jednoznačné přesvědčení, že je potřeba posílit financování obrany především evropských zemí NATO. Připomněl, že česká vláda se zavázala do roku 2025 vydávat na svou obranu dvě procenta HDP.

Předseda vlády ocenil, že i státy, které jsou od Ruska vzdálenější, si jsou vědomy nutnosti společné obrany při ohrožení členského státu. Podle Fialy se summitu zúčastnily všechny členské státy NATO, zastoupena byla také Evropská unie a přizvány byly Švédsko a Finsko, které prohlubují spolupráci s Aliancí.

Fiala připomněl, že ČR běžně na summitech NATO zastupuje Zeman. „Pan prezident mě k tomu přizval, mimo jiné proto, abychom v těchto těžkých chvílích ukázali jasnou jednotu české politické reprezentace, naše sjednocení na tom, že je potřeba podpořit Ukrajinu a že není možné ustupovat agresi režimu Vladimira Putina,“ řekl.

Německo vyšle na Slovensko vojáky

Později v pátek večer v rozhovoru s televizí ZDF německá ministryně obrany Christine Lambrechtová prohlásila, že Německo v rámci posílení obrany východního křídla NATO vyšle vojáky na Slovensko.

Uvedla také, že Německo pomůže Slovákům s ochranou vzdušného prostoru. Podle informací agentury DPA na Slovensku rozmístí raketový systém Patriot, který poskytuje ochranu před leteckými i raketovými údery.

Následně po summitu Francie oznámila, že pošle čtyři stíhačky Mirage 2000 a dalších 200 vojáků do Estonska a posílí také jednotky NATO v Rumunsku o 500 vojáků. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na Elysejský palác.