Senát vyzval k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Je pro nejtvrdší sankce

Senátoři v pátek vyzvali k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Důvodem je agrese režimu Vladimira Putina vůči Ukrajině. Senát také vybídl k uvalení nejtvrdších sankcí. Vybídl státy Evropské unie k jednotnému postoji při vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, k čemuž EU kvůli nesouhlasu Německa či Itálie zatím nepřistoupila. V Senátu, stejně jako ve čtvrtek ve sněmovně, vystoupil také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Poděkoval za podporu a uvedl, že Ukrajina nyní potřebuje hlavně zbraně.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Senát podobně jako ve čtvrtek sněmovna odsoudil ruský útok proti Ukrajině, který porušil normy mezinárodního práva, i zapojení Běloruska do této agrese. Doporučil posílení obranyschopnosti států střední a východní Evropy.

Senát vyzval Mezinárodní trestní soud k tomu, aby se nadále zabýval situací na Ukrajině s ohledem na možné páchání zločinů v jeho jurisdikci. Odpovědnost za tyto zločiny podle senátorů nese ruský prezident Vladimir Putin a další představitelé Ruské federace a Běloruska. 

„Senát důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým hrubě porušila základní normy mezinárodního práva a mezinárodně platné závazky včetně Charty OSN. Rovněž důrazně odsuzuje zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině a vyzývá jej, aby se takového jednání zdrželo a dodržovalo své mezinárodní závazky,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Senátoři také doporučili vládě zesílit podporu Ukrajiny v oblasti vojenské, finanční i humanitární, podpořili vládní kroky při ochraně kyberprostoru, infrastruktury a informačního prostoru Česka před dezinformacemi a kyberútoky ze strany Ruska. Senát se také zavázal v případě potřeby urychleně projednávat vládní zákony k podpoře Ukrajiny a jejích občanů.

Zazněla ukrajinská hymna

Na úvod páteční mimořádné schůze Senátu zazněla ukrajinská a česká hymna. Vystrčil uvedl, že na Ukrajině se bojuje za Prahu a za všechny Evropany. Pokud nebudeme jednotní a nebudeme s dalšími demokratickými zeměmi bránit Ukrajinu i za cenu vlastních ztrát a vlastní bolesti, může se stát, že jednou to samé postihne i nás, zdůraznil. „Na Ukrajině se bojuje za svobodu a demokracii celého světa,“ dodal.

Události na Ukrajině se podle předsedy horní komory dotýkají všech, kteří ctí svobodu, demokracii, nezávislost a územní celistvost. Totalitní vůdce, ruský prezident Vladimir Putin, útočí na zemi, jež má demokraticky zvolené představitele a spravuje své území podle vůle obyvatel, uvedl. Ukrajinu je třeba podle Vystrčila podpořit slovy i činy.

Ocenil, že Česko je od počátku iniciátorem opatření, která je třeba zavést, aby demokratický svět Putinovi ukázal, že tvrdě zaplatí za to, jak se chová.

Lipavský: Putin válku prohraje

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Senátu uvedla, že předloží vládě návrh, podle kterého bude možné vyslat české vojenské pohotovostní síly kamkoli na území NATO. „Naším cílem není situaci eskalovat, nejsme žádní váleční štváči. Pokud ale nezastavíme Putina teď, můžeme i my čelit ruské rozpínavosti,“ uvedla. Podle ní se Putin chová jako terorista a reakce Západu musí být co nejsilnější.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Putin prohraje válku, kterou nesmyslně rozpoutal proti Ukrajině. Kreml se podle něj vrátil k imperiální rozpínavé politice Sovětského svazu. Lipavský uvedl, že ruský útok je útokem proti svobodě a demokracii a nově přijaté protiruské sankce Putinovi jasně ukážou, že jsou jeho kroky nepřijatelné. Podle něj se chystají i kroky proti aktivitám ruských tajných služeb.

Česko počítá s přijetím pěti tisíc uprchlíků

V Senátu vystoupil také vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ujistil, že vláda bude hledat separátní kroky, které by doprovodily sankce Evropské unie proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Vládě navrhne uvolnit 1,5 miliardy korun na řešení nové uprchlické krize, v první vlně počítá s přijetím kolem pěti tisíc Ukrajinců. 

Česko podle Rakušana podporuje co nejráznější postup proti Rusku, nezapomíná ani na boj s dezinformačními weby. Neměly by se opakovat chyby z minulosti. „Mentalita diktátorů a totalitně uvažujících lidí se nemění, nemění se ani jejich argumentace,“ uvedl.

Vicepremiér podotkl, že ruský prezident Vladimir Putin obhajuje útok na Ukrajinu snahou ochránit ruské občany, přičemž ve 30. letech nacistický vůdce Adolf Hitler obhajoval obsazení československého pohraničí potřebou ochránit sudetské Němce. Putinovy „územní a mocenské choutky“ by vedly k uspořádání Evropy v době před rozšířením NATO o evropské postsocialistické státy včetně České republiky. 

Potřebujeme zbraně, říká ukrajinský velvyslanec

Schůze Senátu se zúčastnil také ukrajinský velvyslanec Perebyjnis, který ve čtvrtek navštívil i sněmovnu. Senátorům sdělili, že Ukrajina potřebuje podporu v podobě dodávek zbraní, vyjádření solidarity nestačí. Situaci ve své zemi označil za kritickou.

„Nejdůležitější dnes, a to bych chtěl zdůraznit, je podpora Ukrajiny zbraněmi, pohonnými hmotami a vším, co je nezbytné k tomu, aby naši vojáci mohli čelit největší armádě kontinentu,“ řekl Perebyjnis. Jeho země, jak uvedl, potřebuje především protitankové a protiletadlové systémy. „Každý den prodlení znamená stovky lidských životů. Evropa se musí probudit z letargie a začít okamžitě pomáhat Ukrajině,“ zdůraznil.

Ukrajina podle velvyslance krvácí, jde podle něho o samotnou existenci ukrajinského národa a státu. „Civilizovaný svět musí izolovat Rusko a jeho nejvyšší vedení na všech možných úrovních, politické, diplomatické, ekonomické, odstřihnout ho a jeho banky od mezinárodních platebních systémů,“ řekl.

Když svět nezastaví ruského prezidenta Vladimira Putina teď, do budoucna budou podle velvyslance trpět všichni. „Stále si svět myslí, že musí čekat, až bude hůř?“ tázal se. Perebyjnis zároveň poděkoval českým občanům za velkou podporu. „Cítím neuvěřitelnou podporu české společnosti. Jsme za to opravdu vděční,“ dodal.