TÉMA

Prezident Ruska

Putin byl podle Kremlu v Mariupolu. „Vrací se na místo svých zločinů,“ reagoval Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin podle informací Kremlu navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Přístav se stal symbolem ukrajinského odporu, než jej Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo. Putin měl do města přiletět vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Kyjev na Putinovu cestu reagoval poznámkou, že se „zločinec vrací na místo svých zločinů“ s poukazem na masové hroby nalezené v okolí města. Některá média ale vyjádřila ohledně návštěvy Putina v Mariupolu pochyby.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 19:39|

Vyvěšení vlajek a portrétu Putina na budově ministerstva vnitra nebylo trestné. NCOZ případ odložila

Vyvěšení české a ukrajinské vlajky vedle portrétu ruského prezidenta Vladimira Putina na budově ministerstva vnitra v Praze nebylo trestné. Policie proto případ odložila. Pro ČT to uvedl její mluvčí Jozef Bocán. Ministerstvo vnitra vyvěsilo loni na státní svátek 28. října na budovu svého úřadu českou a ukrajinskou vlajku, mezi které umístilo podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu
10. 1. 2023|

Senát vyzval k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Je pro nejtvrdší sankce

Senátoři v pátek vyzvali k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Důvodem je agrese režimu Vladimira Putina vůči Ukrajině. Senát také vybídl k uvalení nejtvrdších sankcí. Vybídl státy Evropské unie k jednotnému postoji při vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, k čemuž EU kvůli nesouhlasu Německa či Itálie zatím nepřistoupila. V Senátu, stejně jako ve čtvrtek ve sněmovně, vystoupil také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Poděkoval za podporu a uvedl, že Ukrajina nyní potřebuje hlavně zbraně.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 14:00|

Putin na výroční konferenci chválil výkony ruské ekonomiky, odmítl nést vinu za drahý plyn

Ruská ekonomika se ukázala v době pandemie nemoci covid-19 „připravenější na takové šoky“ než ekonomiky jiných států a rychleji se obnovuje poté, co poklesla jen o tři procenta. Posluchače o tom v Moskvě ujistil ruský prezident Vladimir Putin v jedné z odpovědí na své výroční tiskové konferenci. Jako nespravedlivou odmítl kritiku, že Moskva zavinila rekordně vysoké ceny plynu v Evropě.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 15:20|