TÉMA

Summit NATO

Kobza při sledování summitu marně hledal slovo mír. Podle Zdechovského se ukázala soudržnost států NATO

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v pátečních Událostech, komentářích zhodnotil výsledky summitu Severoatlantické aliance pozitivně, myslí si, že Ukrajina dostala adekvátní pomoc. „Marně jsem při sledování summitu hledal slovo mír,“ namítl poslanec Jiří Kobza (SPD). Politici promluvili také o kampani v amerických prezidentských volbách. „Peníze by mohly být klíčovým faktorem, jestli Biden odstoupí,“ myslí si amerikanista Jiří Pondělíček, který byl dalším hostem této části debaty.
13. 7. 2024|

NATO si přeje, aby se Ukrajina stala členem Aliance

Otázkou není, zda Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy do něj vstoupí, prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Potvrdil také závazek členských států poskytnout Ukrajině „v příštím roce“ vojenskou pomoc ve výši 40 miliard eur (asi 1,01 bilionu korun).
11. 7. 2024Aktualizováno11. 7. 2024, 08:13|

Kyjev vyhlíží dlouho očekávané F-16

Rusko, které má v oblacích nad Ukrajinou dlouhodobou převahu, míří své útoky na celou řadu cílů, od energetické infrastruktury až po civilní objekty. V pondělí okupační armáda zaútočila i na dětskou nemocnici v Kyjevě. Ruský teror ze vzduchu by však nyní měly pomoci překonat dodávky amerických stíhacích letounů F-16. Podle dostupných informací by mohlo prvních čtyřiadvacet strojů dorazit na Ukrajinu z Nizozemska v nejbližší době. Zhruba padesátkou dalších by měly postupně přispět i jiní spojenci, například Dánsko a USA. Moskva se ale na tuto změnu intenzivně připravuje. Problematice se věnoval Horizont ČT24.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 09:11|

Trajektorie sbližování Ukrajiny a NATO je jasná, podotýká poradce vlády pro národní bezpečnost Pojar

Přestože měli Ukrajinci před uplynulým summitem NATO v Litvě větší očekávání, je výsledkem více pozitiv než zklamání, řekl v pořadu Události, komentáře poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Dodal, že Kyjev sice nedostal přímou pozvánku k rozšíření Aliance, je však jasné, že se Ukrajina NATO čím dál více přibližuje.
13. 7. 2023|

Zelenskyj obvinil některé západní partnery, že protahují výcvik ukrajinských pilotů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby výsledky ukrajinské protiofenzivy byly zřejmé ještě před nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu. Řekl to v rozhovoru, který poskytl španělským novinářům při příležitosti příjezdu španělského premiéra Pedra Sáncheze. Zelenskyj zároveň před novináři obvinil některé západní partnery z nepochopitelných průtahů ohledně výcviku ukrajinských pilotů.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 16:50|

NATO posílí své východní křídlo, v případě potřeby rozmístí další jednotky, vyplynulo z mimořádného summitu

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky. Shodli se na tom v pátek prezidenti a premiéři zemí NATO během mimořádného videosummitu, který vyjádřil podporu Ukrajině, aniž by přislíbil Kyjevem požadované zbraně. Ještě v pátek večer německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že na Slovensko pošle vojáky.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:11|

Summit NATO řešil i ekonomické závazky členských zemí. Splnění je pro Česko nutnost, zní z opozice

V Bruselu skončil summit Severoatlantické aliance (NATO). Lídři zemí se na něm zavázali ke zvyšování výdajů na obranu. V závěrečném usnesení také prohlásili, že Moskva ohrožuje bezpečnost spojenců z Aliance. Česka se přímo týká právě vztah k Rusku i požadavek dvou procent z hrubého domácího produktu na obranu. Poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Pavel Žáček (ODS) vidí ve splnění závazku nutnost. Pro navýšení rozpočtu na obranu je i šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO), podle něj ale musíme také brát v potaz ekonomickou realitu.
15. 6. 2021|