Sean Penn točí na Ukrajině dokument o ruské invazi. Zelenskyj ocenil jeho odvahu

Americký herec a režisér Sean Penn je na Ukrajině, kde natáčí dokument o ruské invazi. Ve čtvrtek to oznámila kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Držitel dvou Oscarů podle ní prokazuje větší odvahu než řada západních politiků. Penna vyfotografovali mezi účastníky vládní tiskové konference v Kyjevě a na videu zveřejněném na instagramovém účtu ukrajinské hlavy státu ho zachytil sám Zelenskyj.

Zelenského kancelář ve čtvrtek ve svém příspěvku na Facebooku napsala, že se Penn zúčastnil tiskových brífinků, setkal se s místopředsedkyní ukrajinské vlády a hovořil o ruské invazi s novináři a vojáky.

„Sean Penn prokazuje odvahu, která chybí mnoha jiným, včetně západních politiků,“ uvedla ukrajinská prezidentská kancelář. „Režisér přijel do Kyjeva především proto, aby jako dokumentarista zaznamenal veškeré dění na Ukrajině a řekl světu pravdu o ruské invazi do naší země,“ doplnila.

Penn, který pracuje na dokumentu z produkce VICE Studios, Ukrajinu navštívil také koncem listopadu. Na fotografiích byl tehdy zachycen při návštěvě frontových linií ukrajinských sil u Doněcké oblasti.

Penn se zapojil do mnoha mezinárodních humanitárních a protiválečných projektů a v reakci na zemětřesení na Haiti v roce 2010 založil neziskovou organizaci CORE, příběh zdokumentoval ve snímku Citizen Penn (Občan Penn).