Rusko stojí za stovkami falešných hrozeb bombovými útoky, tvrdí Kyjev

Rusko stojí za vlnou stovek falešných hrozeb bombovými útoky po celé Ukrajině. Podle tiskové agentury Unian to oznámila ukrajinská tajná služba SBU. Zdůraznila, že k těmto nepravdivým oznámením se často uchylují ruské tajné služby jako k nástroji hybridní války a snaží se tak v ukrajinské společnosti šířit strach. Zpráva přichází v době, kdy Kyjev obviňuje Moskvu, že se rozmisťováním desítek tisíc vojáků poblíž ukrajinských hranic snaží zasívat na Ukrajině paniku a destabilizovat její hospodářství.

SBU v loňském roce zaregistrovala přes jedenáct set vědomě nepravdivých anonymních oznámení o hrozícím bombovém útoku a od letoška jich vede v patrnosti již přes tři sta. Ani jedno z těchto oznámení se zatím nepotvrdilo.

„Ruské tajné služby používají falešné bombové útoky na objekty sociální sféry a infrastrukturu jako jeden z prostředků hybridní války, aby zvýšily tlak na Ukrajinu,“ uvedla SBU.

„Cíl agresorské země je zřejmý – vytvořit podmínky dalšího tlaku na Ukrajinu, zasévat ve společnosti strach a paniku,“ doplnila ukrajinská tajná služba.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba tento týden obvinil Moskvu, že se soustřeďováním vojsk u hranic snaží šířit v ukrajinské společnosti paniku, a tím destabilizovat její finanční systém i celou její ekonomiku. Učinil tak po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem, který řekl, že Rusko může na Ukrajinu v brzké době zaútočit.

Kyjev o víkendu obvinil Rusko také z kybernetického útoku na vládní weby z minulého týdne. Náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Serhij Demedjuk sdělil, že útok pravděpodobně provedla skupina napojená na běloruskou tajnou službu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení pro stanici CNN popřel, že by Rusko mělo co do činění s problémy ukrajinských vládních webů.