Jaderná válka nesmí být nikdy rozpoutána, prohlásily Británie, Čína, Francie, Rusko a USA

Pětice jaderných zemí –⁠ Británie, Čína, Francie, Rusko a USA –⁠ se shodla, že je třeba zabránit válce mezi jadernými mocnostmi a dalším závodům ve zbrojení. Vyplývá to ze společného prohlášení, které publikoval na svých stránkách Bílý dům, Kreml, Elysejský palác a čínské ministerstvo zahraničí.

„Prohlašujeme, že v jaderné válce nemůže být vítěze a nesmí být nikdy rozpoutána,“ uvádí se v textu. Jaderné mocnosti, které jsou zároveň stálými členy Rady bezpečnosti OSN, se podle ruskojazyčného serveru BBC rovněž zavázaly, že budou bránit rozšiřování jaderných zbraní a pracovat v rámci mezinárodních dohod a úmluv.

„Vzhledem k tomu, že použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky, potvrzujeme rovněž, že jaderné zbraně –⁠ dokud budou existovat –⁠ by měly sloužit k obranným účelům, odrazovat od agrese a předcházet válce. Jsme přesvědčeni, že je třeba zabránit dalšímu šíření těchto zbraní,“ uvádí se dále v textu.

Ruský impuls

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové bylo společné prohlášení připraveno z iniciativy Moskvy. Rusko doufá, že dokument pomůže snížit napětí ve světě, poznamenala mluvčí ruské diplomacie. To vzrůstá především kvůli obavám z ruského hromadění vojenských sil kolem Ukrajiny.

„Jeho zveřejnění se mělo shodovat se začátkem 10. hodnotící konference Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Ta měla začít v New Yorku 4. ledna, ale byla odložena kvůli zhoršující se epidemické situaci v USA. Nicméně vzhledem k důležitosti a soběstačnosti tohoto společného prohlášení se jaderné mocnosti rozhodly jeho zveřejnění neodkládat,“ citovala Zacharovovou agentura TASS.

Prohlášení dle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Ditrycha poukazuje na důležitou skutečnost, že analogie dnešní doby se studenou válkou jsou povrchní. „Dnes jsme v jiném světě než za studené války, byť nelze pomíjet to bipolární napětí, které i z důvodu pandemie narůstá a má dalekosáhlé důsledky,“ řekl. 

Události, komentáře: Ondřej Ditrych k bezpečnostním výzvám (zdroj: ČT24)