TÉMA

Jádro

České europoslance rozděluje unijní měna. Do budoucna zmiňují budování bezpečné Evropy

Sedm českých europoslanců hodnotilo pro pořad ČT24 Týden v politice své působení ve Štrasburku v posledních pěti letech. Za klíčovou věc končící éry označili někteří politici rozhodnutí o podpoře jádra, mnozí také s negativním pohledem zmiňují Green Deal. Řada europoslanců v rozhovorech uvedla zajištění bezpečnosti Evropy jako jeden z hlavních úkolů nového europarlamentu. Osloveni byli poslanci stran zastoupených v europarlamentu, kteří jsou zároveň členy některé z evropských frakcí, přičemž se vychází z volebních koalic.
před 23 h hodinami|
Doporučujeme

Změna klimatu nás nezahubí, máme všechny potřebné technologie, říká expert

Profesor Michael Sterner je přední německý expert na ukládání energie. Zaměřuje se hlavně na systémy, které umí přebytky získané ze sluneční a větrné elektřiny ukládat do plynu, který se následně využívá jako záloha pro průmysl v době, kdy tolik nefouká nebo nesvítí. Věří, že právě tato technologie umožní lidstvu přechod od fosilních paliv a zachrání tak svět před bolestivými dopady klimatických změn.
16. 4. 2024|

Nepodceňujeme přípravu, uvedl Fiala. Vláda zadala rozsáhlou socioekonomickou studii o dopadu dostavby Dukovan

Vláda chce zmírnit negativní dopady chystané dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku na okolní obce a města, a naopak udělat z této strategické investice výhodu pro celý region. Na Vysočině, kde zástupci vlády jednali o socioekonomických dopadech v souvislosti se stavbou nových bloků v Dukovanech, to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na dopravní stavby vyčlení skoro čtrnáct miliard korun. Kromě Fialy se jednání účastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr dopravy Martin Kupka ODS), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO), jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 17:29|

Období mezi uhlím a čistou energií je problém, míní Bartoň. Důvěra mezi státy chybí, říká k dovozům Bartuška

Česká republika není připravená na mezičas, který nastane mezi dobou, kdy využívá jako primární zdroj energie uhlí, a dobou, kdy pojede hlavně na obnovitelné zdroje, varoval v pořadu Události, komentáře datový analytik Petr Bartoň z Anglo-americké univerzity v Praze. Prezident Evropské federace obnovitelných zdrojů Martin Bursík by v tomto ohledu posílil vedení s Německem. Zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška nicméně varoval, že v případě krize může s dodávkami energie nastat problém, důvěra mezi státy totiž v posledních letech chybí.
22. 3. 2024|

Význam jaderné energetiky v Evropě roste. Rozvoj ale brzdí politické neshody i zpožďování projektů

O budoucnosti a podpoře jaderné energetiky ve čtvrtek diskutovali vrcholní politici na prvním světovém summitu k jaderné energii, který uspořádala Belgie a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Názory na to, zda tyto zdroje využívat, či ne, se napříč Evropou velmi liší. Zlom v této otázce přinesla zejména rusko-ukrajinská válka a s ní spojená energetická krize. Řada zemí je odstavuje, jiné, v čele s Francií, budují nové kapacity. Zakázky se ale často výrazně zpožďují a prodražují, což může zhatit snahy států dosáhnout s pomocí jádra klimatických cílů i větší energetické nezávislosti.
21. 3. 2024|

Únik radiace ze Záporoží by Evropu neohrozil. Je dobře, že jsou bloky odstaveny, řekla Drábová

Dva roky uplynuly ode dne, kdy se ruská okupační armáda zmocnila největší jaderné elektrárny Evropy. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové v případě úniku radiace ze Záporožské jaderné elektrárny Evropě žádné riziko nehrozí. Jak sama uvedla v Interview ČT24, sny o jaderné katastrofě nemá.
9. 3. 2024|

Česká republika je v pomoci Ukrajině inspirací pro mnoho zemí, míní americký velvyslanec

Velvyslanec Spojených států Bijan Sabet je velice potěšen, že v Česku zastupuje americký lid, který mimo jiné čeká opakování duelu Joe Biden versus Donald Trump. Sám je zvědavý, jak volby dopadnou. Nemá také pochybnosti o tom, že USA poskytnou další pomoc Ukrajině. Velvyslanec v Interview ČT24 ocenil, jak je Česká republika v této otázce aktivní a inspiruje další spojence. Vyzdvihl také americko-české vztahy.
7. 3. 2024|

Macron v Praze vyzdvihl jadernou spolupráci. O dostavbu českých bloků soupeří Francie s Koreou

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru řekl, že chce s spolupráci s Českem v rozvoji jaderné energetiky posilovat, země by měly sdílet například společný vědecký a diplomatický přístup. Technologie je podle něj klíčová pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Česká vláda se v současnosti chystá rozhodnout, zda zadá stavbu jednoho, dvou, nebo čtyř nových bloků. Účastníkem tendru je kromě korejské KHNP i francouzská státní společnost EDF, jejíž nabídku francouzská hlava státu podpořila.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 14:10|

Cesta budoucí jaderné energetiky je v modulárních reaktorech, tvrdí Míl

Rozšířením tendru na čtyři jaderné bloky Česko oddaluje výstavbu modulárních reaktorů, upozornil v Interview ČT24 bývalý generální ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl. Modulární reaktory přitom označil za budoucnost jaderné energetiky. Někdejší zmocněnec pro jadernou energetiku také vyjádřil obavy o financování nových bloků.
31. 1. 2024|

Vláda chce až čtyři nové jaderné bloky, žádá uchazeče o závazné nabídky

Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož propozice nesplnila podmínky. Na nové návrhy budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna, oznámil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:29|

V jaderné elektrárně Temelín mění palivo. V budoucnu má pocházet z Francie a USA

První blok Jaderné elektrárny Temelín vyrábí jednu desetinu veškeré elektřiny, která se u nás za celý rok spotřebuje. Nyní do něj míří palivo ze zásob, které ještě pochází z Ruska. V budoucnu ho má nahradit palivo od společností z Francie a Spojených států.
14. 5. 2023|

Nemůžeme být energeticky závislí na třetí straně, řekl premiér na jaderném fóru

Kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů (OZE) je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem. Na zahájení Evropského jaderného fóra v budově České národní banky to v pátek řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odolný energetický systém se ve středoevropských podmínkách nemůže obejít bez stabilního nízkoemisního zdroje, a tím je jádro, míní. Dodal, že Evropa si nemůže dovolit být v energetice závislá na třetích stranách. Eurokomisařka Kadri Simsonová doplnila, že pro zachování současné kapacity jaderných zdrojů v EU budou v příštích dekádách potřeba investice 350 až 450 miliard eur (až 11 bilionů korun).
11. 11. 2022|

Čekají nás tři těžké zimy, ale zvládneme je, míní Bartuška. Návrat Německa k jádru neočekává

Dohoda členských států Evropské unie o omezení spotřeby zemního plynu během topné sezony je podle zvláštního zmocněnce pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky mimořádným úspěchem. V pořadu Události, komentáře řekl, že se avizovanou dobrovolnou úsporou 15 procent spotřeby podaří nahradit výpadky dodávek plynu z Ruska. Potíže v energetickém sektoru podle něj budou trvat ještě tři roky. Věří ale, že je Evropa zvládne a získá stabilní dodavatele.
27. 7. 2022|

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice, Fiala to vítá

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Aktuálním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:07|

Naše hodnoty je třeba hájit, řekl Fiala europoslancům. Předsednickou rolí Česka bude hledání shody

Před poslance Evropského parlamentu ve Štrasburku ve středu předstoupil český premiér Petr Fiala (ODS). Na úvod českého předsednictví Radě EU přednesl projev, ve kterém se vyslovil pro hledání shody při řešení současných krizí a udržení jednotného postoje proti Rusku. Česká republika během svého předsednictví zaujme roli moderátora, která pomůže nalezení potřebných kompromisů, řekl Fiala europoslancům.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 16:42|

Kvůli válce roste mezi Čechy zájem o obnovitelné zdroje energie, upozorňuje ministryně Hubáčková

Zájem o obnovitelné zdroje se zvyšuje. Lidé nejvíce reagují na ceny a strach, prohlásila v pořadu Interview ČT24 ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Zmínila také, že vláda již v souvislosti s vysokými cenami energií připravila pro občany základní energetický balíček, schvalovat jej má 22. června.
16. 6. 2022|

Klíčové výbory Evropského parlamentu odmítly označit jádro a plyn za čisté zdroje

Dvojice klíčových výborů Evropského parlamentu (EP) v úterý odmítla dočasné označení jádra a plynu za ekologicky čisté zdroje energie. Europoslanci z výborů pro hospodářství a životní prostředí schválili usnesení, které má zablokovat přijetí takzvané taxonomie podporované většinou členských států včetně Česka. Konečné slovo bude mít v červenci parlamentní plénum, kde bude pro odmítnutí návrhu potřebná většina europoslanců.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 12:55|

Premiér Fiala chce prohloubit vazby s Německem. V Berlíně promluvil na zasedání hospodářského svazu

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil v Berlíně jako čestný řečník na výročním zasedání Východního výboru německého hospodářství (OA). Před odletem do Německa připomněl, že obě země silně pociťují ekonomický dopad ruské agrese na Ukrajině. Zpřetrhání vazeb na Rusko je podle něj ale zároveň příležitostí pro střední Evropu.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:32|

Vláda podle Fialy v nejbližších týdnech vyhlásí tendr na Dukovany

Kabinet Petra Fialy (ODS) v nejbližších týdnech vyhlásí tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vyhodnocení by mělo být uzavřeno do konce roku 2024. Zkušební provoz je nutné spustit v roce 2036. Česká republika má dostatečné nástroje k tomu, aby do projektu kdykoliv zasáhla, řekl Fiala v Otázkách Václava Moravce.
20. 2. 2022|

Francie koupí akcie energetické firmy, která kvůli vládě prodává elektřinu pod cenou

Francouzský stát koupí akcie energetické společnosti EDF v hodnotě 2,1 miliardy eur (51,2 miliardy korun). V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to oznámil ministr financí Bruno Le Maire. Podnik má potíže mimo jiné kvůli vládnímu nařízení, aby prodával elektřinu pod tržní cenou, a výpadkům jaderných reaktorů. Společnost proto vyhlásila akční plán a zvýší kapitál o 2,5 miliardy eur.
18. 2. 2022|

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje. Rakousko ji bude žalovat

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na což mají členské země Evropské unie zásadně odlišné názory. Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje skupina dalších států. Rakousko kvůli tomu podá žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 20:49|

Potřebujeme jádro jako čistý zdroj, řekl Fiala předsedovi Evropské rady Michelovi

Česko potřebuje, aby Evropa považovala jádro za čistý zdroj energie, řekl premiér Petr Fiala (ODS) předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi. Ten do Strakovy akademie zavítal, aby diskutoval přípravy českého předsednictví v Radě Evropské unie, jehož se Praha ujme v červenci. Fiala také předeslal, že jeho kabinet je připraven přidat peníze do rozpočtu předsednictví, bude-li to potřeba.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 20:04|

Česko bude hledat partnery i mimo V4, Francie dává smysl díky jádru, řekl Bek v Bruselu

Česká vláda hodlá v roce českého předsednictví Evropské unie více než dosud budovat vztahy se zeměmi mimo Visegrádskou skupinu (V4), na niž se orientoval předchozí kabinet. V Bruselu to řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN). Na prvním jednání v sídle Evropské komise debatoval mimo jiné o přípravách předsednictví, které začne v červenci. Mezi nové české partnery by podle Beka měla patřit například Francie, která EU vede v současnosti.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:30|

Bezpečnostní posouzení uchazečů o stavbu bloku Dukovan bude hotové na konci ledna, tvrdí ředitel ČEZ

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš tvrdí, že bezpečnostní posouzení uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude hotové do konce ledna. Následně může být vyhlášen tendr. Nový blok se spustí dle očekávání v roce 2036, prohlásil také Beneš v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.
6. 1. 2022|