Nová čtvrť a úprava silnice. Dostavba Dukovan ovlivní Ivančice

Události v regionech: Vliv dostavby Dukovan na obce (zdroj: ČT24)

Společnost ČEZ zahájila jednání s korejskou firmou KHNP o smlouvě na stavbu dvou jaderných reaktorů v Dukovanech. Podpis dohody očekává do konce března příštího roku. Půjde o největší zakázku od vzniku České republiky. Výrazný vliv bude mít i na přilehlé obce, ve kterých přibudou tisíce nových obyvatel. Třeba v Ivančicích na Brněnsku pro ně chystají nový bytový komplex, rozšiřovat se budou také silnice.

Zatím je to jen zelená plocha na okraji Ivančic na Brněnsku, do pár let se ale promění v moderní čtvrť až pro čtrnáct set lidí. „Jedná se o projekt, kde bude celé nové náměstí, školka, včetně obchodních prostor, víc jak sedm set bytových jednotek, třicet rodinných domů, velký park,“ přiblížil projekt developer Vlastimil Kocanda.

Domov tady najdou mimo jiné pracovníci jaderné elektrárny Dukovany. Ta se v následujících dvanácti letech rozroste o dva jaderné bloky a v regionu tak přibudou tisíce nových obyvatel. „Vnímáme to nejen jako zátěž, ale i jako příležitost. Určitě budeme řešit dopravní napojení, to je stěžejní, abychom neomezovali stávající zástavbu, a budeme dál jednat i o rozvoji školství,“ řekl místostarosta Ivančič Jaroslav Sojka (Soukromníci).

Studie dopadů na obyvatele města

Jaké dopady bude mít takové rozšiřování města na jeho obyvatele, se teď pokouší zjistit Jihomoravský kraj, a právě třeba v Ivančicích provádí dotazníkové šetření. „Cílem socioekonomické studie je zhodnocení negativních i pozitivních dopadů dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Výsledky studie by měly být na začátku podzimu,“ informovala mluvčí kraje Martina Žídková.

Podobná, jen o něco menší výstavba, má vzniknout i v nedalekém Moravském Krumlově v Nádražní ulici. Zastupitelstvo ale zatím odložilo schválení drobné změny v územním plánu, která je pro pokračování projektu nezbytná.

Kromě výstavby se v kraji bude investovat také do infrastruktury. Konkrétně do takzvaných návozových tras, po kterých se bude dovážet materiál potřebný pro nové bloky. Povedou třeba Židlochovicemi, Ivančicemi, Vémyslicemi nebo Miroslaví. „Na těchto trasách musíme zkapacitnit šířku a uspořádání komunikací, musíme také upravit a zvýšit mostky. V příštím roce začneme stavět,“ upřesnil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Úprava silnic vyjde na 2,3 miliardy korun. Peníze poskytne Státní fond dopravní infrastruktury, trasy budou hotové do konce roku 2028. Hned v dalších měsících pak odstartuje výstavba dvou nových dukovanských reaktorů.