Na dostavbě Dukovan se mají dodavatelsky podílet české firmy

Události v regionech: Dodavatelé pro dostavbu Dukovan (zdroj: ČT24)

Dostavba dvou nových bloků jaderné elektrárny v Dukovanech má až ze dvou třetin jako subdodavatele využít české firmy. Byl to jeden z „trumfů“, s nimiž jihokorejská společnost KHNP uspěla. Mezi prvními se přihlásily dvě plzeňské společnosti, Doosan Škoda Power a Škoda JS.

Obě mají v názvu plzeňského giganta, každá se ale zabývá něčím jiným, dvojice firem se připravuje zapojit do dostavby Dukovan. Dvě turbíny dodá Doosan Škoda Power. V zakázce vidí i možnost vzdělávání svých zaměstnanců. „Ten stav je víc než alarmující. Protože obecně u mladší generace je chuť studovat těžší technické obory každým rokem menší,“ poznamenal personální ředitel Doosan Škoda Power Richard Kabuď.

S KHNP, ale i druhým uchazečem o dostavbu Dukovan dlouhodobě jednala i Škoda JS. „Od projektování přes vlastní dodávky, montáže až po samotné spouštění a uvádění do provozu,“ vyjmenoval obchodní ředitel Škoda JS Petr Altschul. Má to přinést nová pracovní místa i příležitost pro mladé. I tady totiž bojují se stárnutím odborníků.

„Určité analýzy hovoří o tom, že do deseti let tady bude chybět cirka deset tisíc odborníků, kteří by měli najít své uplatnění v sektoru jaderné energetiky,“ podotkl rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička. Prozatím jediný studijní program zaměřený na jadernou energetiku nabízí fakulta strojní. Od příštího roku by měl ale přibýt druhý, na fakultě elektrotechnické. Otevírá se právě v reakci na dostavbu dukovanské elektrárny. Škola letos podepsala dohodu o spolupráci přímo s KHNP. Studentům umožní třeba stáže v Koreji.