TÉMA

Škoda JS

ČEZ smí převzít Škodu JS, kývl antimonopolní úřad. Uchrání ji to před sankcemi

Škoda JS a také firma Middle Estates budou nově patřit ČEZu. Převzetí odštítí společnost, která vyrábí zařízení pro jadernou energetiku, před sankcemi Evropské unie. Dosud za ní totiž stál ruský kapitál. Případné uvalení sankcí na Škodu JS by mělo potenciální dopad i na zajištění klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZu.
14. 9. 2022|

Ministři připraví zvláštní sankční zákon. Vzniká i seznam lidí a firem, kterých se může týkat

Česká vláda reaguje na ruskou agresi na Ukrajině i tím, že hledá možnosti, jak vyvlastňovat některý ruský majetek či sestavuje vlastní sankční seznam. Ministři teď budou připravovat zvláštní zákon o národních sankcích. Prvotní seznam firem a lidí už existuje, státní orgány ale dohledávají další subjekty napojené na podporovatele Putinova režimu.
30. 3. 2022|

Český úřad řeší obcházení protiruských sankcí, ministři zase postoj ke stavební firmě spojené s oligarchou

Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a občany v souvislosti s válkou na Ukrajině. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun. Vláda pro změnu zjišťuje, jak se postavit k fungování stavební společnosti Strabag v Česku. Mateřskou firmu totiž spoluvlastní oligarcha blízký Vladimiru Putinovi Oleg Děripaska. V některých zemích už figuruje na sankčním seznamu.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 20:23|

Policie chce poslat před soud exmanažery Škody JS. Z firmy údajně vyvedli přes čtvrt miliardy korun

Policisté navrhli obžalovat pět bývalých manažerů Škody JS, které viní ze zpronevěry a krácení daně. Kriminalisté tvrdí, že pětice vyvedla ze strojírenské firmy přes čtvrt miliardy korun, a to na základě fiktivního poradenství. Škoda JS následně podle policie nezaplatila daně ve výši téměř 55 milionů korun. Samotná firma ale v případu není obviněna.
1. 4. 2020|

Slovenská policie provedla razii v jaderné elektrárně Mochovce. Nejasná je role české Škody JS

Slovenská policie v úterý provedla razii kvůli podezření z podvodu při dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu země. Oznámila to policie, aniž by uvedla detaily. Podle listu Denník N policie vyšetřuje dodávky nekvalitního potrubí, které na stavbu dodala česká firma Škoda JS nebo její subdodavatel. Škoda JS se podle svého mluvčího cítí být poškozena.
3. 3. 2020|

Za odbytou revizi svarů v Dukovanech je stíhaný jeden člověk

Kvůli nekvalitní kontrole svarů v Jaderné elektrárně Dukovany obvinila policie po letech vyšetřování jednoho člověka, píší Hospodářské noviny (HN). Stíhání dalších prověřovaných kriminalisté podle deníku odložili kvůli promlčení. Nekvalitní rentgenové snímky svarů odhalila prověrka dokumentace před čtyřmi lety. Majitel elektrárny, společnost ČEZ, musel následně nechat svary znovu prověřit, což znamenalo omezení výroby elektřiny.
13. 11. 2019|