Slovenská policie provedla razii v jaderné elektrárně Mochovce. Nejasná je role české Škody JS

Slovenská policie v úterý provedla razii kvůli podezření z podvodu při dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu země. Oznámila to policie, aniž by uvedla detaily. Podle listu Denník N policie vyšetřuje dodávky nekvalitního potrubí, které na stavbu dodala česká firma Škoda JS nebo její subdodavatel. Škoda JS se podle svého mluvčího cítí být poškozena.

„Situaci v Mochovcích nyní vyhodnocujeme, seznamujeme se s důvody zásahu,“ sdělil večer agentuře ČTK mluvčí Škody JS Jan Stolár. „Můžeme však uvést, že Škoda JS se cítí být naopak poškozena. Od provedení auditů u svých dodavatelů, které pravděpodobně vedly ke vzniku konkrétních podezření na neshody v dokumentaci, intenzivně a transparentně prověřuje rozsah a dopady zjištěných neshod, a to ve spolupráci s objednatelem, společností Slovenské elektrárne,“ uvedl mluvčí s tím, že firma poskytuje vyšetřovatelům plnou součinnost.

Dodávky pro slovenskou atomovou elektrárnu Mochovce, kde se dostavují dva jaderné bloky, patří podle starších informací k hlavním zakázkám pro firmu Škoda JS.

Dokončení rozestavěných bloků elektrárny Mochovce, kde jsou už v provozu jiné dva bloky, se oproti plánům opožďuje a rozpočet projektu se postupně zdvojnásobil na zhruba 5,7 miliardy eur (140 miliard korun).

Do třetího bloku, který již prošel testy, by mělo být zavezeno jaderné palivo ještě letos. Proti spuštění dalších bloků ve slovenské elektrárně vystupují rakouské organizace, podle kterých elektrárna vykazuje nedostatky.