Americké a německé aerolinky zrušily desítky letů. Piloti se nakazili covidovou variantou omikron

Nejméně tři velké letecké společnosti musely zrušit desítky vánočních letů, protože jejich piloti a palubní personál onemocněli covidovou variantou omikron, případně jsou v karanténě. Přibližně deset zejména dálkových letů zrušila německá společnost Lufthansa. Téměř stovku letů nemohli na Štědrý den vypravit američtí dopravci Delta Air Lines a United Airlines, informovala agentura AP.

Lufthansa oznámila, že o vánočních svátcích ruší 12 dálkových letů kvůli masivnímu nárůstu nemocnosti pilotů. Ke zrušení letů do Houstonu, Bostonu a Washingtonu dochází navzdory velké rezervě v počtech zaměstnanců připravených pracovat v tomto rušném období. Společnost uvedla, že nemá informace, zda její zaměstnanci onemocněli právě covidem. Své cestující přesunula na jiné lety.

Ve Spojených státech neodstartovaly zhruba dvě stovky letů, důvodem jsou vedle varianty omikron také obavy z nepříznivého počasí, zejména na západním pobřeží. Aerolinky United zrušily více než 100 letů a snaží se přesunout cestující na jiné spoje. U Delty je to zhruba 90 spojů.

Cestující čekající na let společnosti Delta Airlines v americkém Milwaukee
Zdroj: ZUMA/Mark Hertzberg

„Celostátní nárůst počtu případů omikronu v tomto týdnu měl přímý dopad na posádky našich letadel a na lidi, kteří u nás řídí provoz. V důsledku toho jsme bohužel museli zrušit některé lety a s předstihem informujeme zákazníky, kterých se to týká, aby se dostavili na letiště,“ uvedla společnost United.

Delta uvedla, že vyčerpala všechny možnosti a zdroje. Včetně přesměrování a výměny letadel a posádek k pokrytí plánovaných letů.

Nakažených omikronem ve světě přibývá

Varianta omikron je podle dosavadních zjištění nakažlivější než varianta delta, která jí předcházela. Omikron už představuje více než polovinu případů v Portugalsku, Británii nebo Spojených státech. S nedostatkem zaměstnanců se podle AP potýkají také policejní sbory v několika zemích, zaměstnanci v nemocnicích nebo v supermarketech.

Španělsko či Británie se pokusily snížit dopad současné vlny pandemie zkrácením povinné karantény, aby se lidé mohli rychleji vracet do zaměstnání. Generální ředitel aerolinek Delta Ed Bastian už dříve vyzval administrativu amerického prezidenta Joea Bidena, aby přijala stejná opatření, jinak leteckou přepravu ohrozí nedostatek personálu.