Německo přijme 25 tisíc afghánských uprchlíků před Talibanem, píše Reuters

Německo se zavázalo přijmout na 25 tisíc Afghánců, kterým ve vlasti hrozí nebezpečí po srpnovém převzetí moci radikálním islamistickým hnutím Taliban. Jde o více než polovinu z celkového počtu, který slíbily přijmout členské země Evropské unie, uvádí agentura Reuters s odvoláním na dosud neveřejný dokument Evropské komise.

V dopise z 9. prosince evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová podle Reuters vyzývá členské státy, aby do konce roku 2022 splnily všechny své sliby týkající se přesídlení ohrožených Afghánců. „Zranitelní lidé a ohrožení uprchlíci čekají na odjezd, aby mohli začít nový život v bezpečí a důstojnosti,“ uvedla.

Kromě uprchlíků, které má přijmout Německo, souhlasilo Nizozemsko s přijetím více než 3100 Afghánců. Do Francie a Španělska zamíří po 2500 osobách, do Švédska pak další dva tisíce  lidí.

Západní země v rámci narychlo zorganizované letecké evakuace přepravily v srpnu do bezpečí více než 120 tisíc Afghánců. Stalo se tak poté, co Taliban při bleskové ofenzívě ovládl Kábul a zároveň prakticky celý Afghánistán. Skončila tím dvě dekády trvající vojenská mise pod vedením Spojených států.

V Afghánistánu po stažení západních vojsk zůstaly desítky tisíc Afghánců, kteří se v zemi zasazovali o lidská a ženská práva či pracovali jako novináři nebo zaměstnanci bývalé prozápadní vlády. Nyní se obávají o svůj osud kvůli možné pomstě ze strany Talibanu.