Myanmarští vojáci a policisté záměrně zabíjeli demonstranty, tvrdí lidskoprávní organizace

Zabití nejméně pětašedesáti protestujících v myanmarském Rangúnu na demonstraci proti armádnímu puči bylo plánované a promyšlené, tvrdí mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW). Jako důkazy předkládá rozhovory se svědky a analýzy videí a fotografií.

Bezpečnostní složky podle organizace hájící lidská práva 14. března demonstranty úmyslně obklíčily a použily proti nim smrtící sílu. HRW ve své zprávě žádá, aby pachatelé stanuli před soudem, a mezinárodní společenství vyzvala kvůli „pokračujícímu porušování lidských práv a zločinům proti lidskosti“ k posílení mezinárodních sankcí proti myanmarské vojenské juntě.

„Vojáci a policisté ozbrojení vojenskými útočnými puškami stříleli na uvězněné protestující a na ty, kteří se snažili pomoci raněným, přičemž zabili nejméně 65 protestujících a lidí stojící v okolí,“ tvrdí organizace o zásahu proti demonstrantům, kteří vyjadřovali nespokojenost s únorovým armádním pučem a svržením demokraticky zvolené vlády myanmarské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. 

Human Rights Watch ve své zprávě vychází z rozhovorů s šesti svědky a z analýz třinácti videí a jednatřiceti fotografií, které se objevily na sociálních sítích. Zmiňuje například video zveřejněné policistou, na němž je vidět, jak se pořádková policie připravuje na postup vůči demonstrujícím. „Nebudu mít s těmito lidmi slitování,“ pronáší na něm jeden z policistů.

Plánované útoky

Manny Maun, která se v organizaci Human Rights Watch zaměřuje na situaci v Myanmaru, označila jednání bezpečnostních složek za „zločin proti lidskosti“. Zabíjení podle ní nebylo případem nezvládnuté kontroly nepokojů, ale nese znaky plánovaného útoku na protestující.

„Odpovědnost nakonec leží na velitelské struktuře. A zodpovědný je ten, kdo vydal rozkaz k zásahu a kdo zodpovídal za jeho provedení,“ tvrdí Manny Maun. „Je třeba zajistit, aby si tyto osoby byly vědomy toho, že mohou být později souzeny a hnány k odpovědnosti,“ dodala.

Armádou dosazená vláda, která v oblasti po násilí zavedla stanné právo, popsala protestující jako „výtržníky“, kteří zapalovali továrny a blokovali hasiče, poznamenala agentura AP, podle níž zprávu organizace zatím žádný myanmarský činitel nekomentoval.

Násilí má nejméně třináct set obětí

V prvních měsících po vojenském převratu bezpečnostní složky čím dál tím brutálněji potlačovaly převážně pokojné demonstrace po celé zemi. Někteří protestující proto podle svědků začali používat k sebeobraně podomácku vyrobené zbraně.

„V reakci na střelbu bezpečnostních sil používali zbraně, jako jsou kameny, praky a molotovovy koktejly, ale nebyly hlášeny žádné oběti z řad bezpečnostních složek,“ uvádí zpráva.

Podle údajů myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům bylo zabito od vojenského převratu v zemi přinejmenším třináct set protestujících nebo lidí, kteří se vyskytli na místě demonstrací. Podle Manny Maun represe stále pokračují.