Jamal obnovuje tok ruského plynu do Německa. Od soboty fungoval v obráceném režimu

Dodávky plynu přes plynovod Jamal se začínají obnovovat opět západním směrem. Vyplývá to z předběžných údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Plynovodem proudí ruský plyn přes Polsko do Německa, od soboty však fungoval v obráceném režimu, tedy plyn tekl směrem na východ. Obrácený tok způsobil, že ceny termínových kontraktů na evropský plyn tento týden vzrostly proti závěrečné ceně z minulého pátku až o 23 procent.

Nyní se ceny plynu pro evropský trh snižují. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala ve čtvrtek po 14:00 SEČ pokles o 2,6 procenta na 74,6 eura (zhruba 1900 korun) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu.

Na začátku října cena překonala 160 eur za MWh, loni touto dobou se však pohybovala kolem 15 eur za MWh.

Ruská plynárenská společnost Gazprom už dříve uvedla, že i po obrácení toku v plynovodu závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. Potvrdil to i mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG, podle něhož Polsko stále dostává nasmlouvané množství.

Využívání reverzních kontraktů

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle ruské agentury Interfax stojí za obrácením toku plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty.

Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.