Účastníci bojů v Tigraji páchají válečné zločiny, uvádí zpráva OSN a etiopské komise

Všichni účastníci bojů v severoetiopské oblasti Tigraj se dopouštějí činů spadajících pravděpodobně do kategorie válečných zločinů. Uvádí to společná zpráva vydaná Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva a etiopskou komisí lidských práv.

Boje v Tigraji začaly před rokem a postupně se rozšířily i do dalších regionů. O život přišly tisíce lidí a dva miliony Etiopanů opustily domovy. V posledních dnech se fronta přiblížila k Addis Abebě a Etiopie vyhlásila výjimečný stav.

Nyní vydaná zpráva je výsledkem šetření okolností bojů Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF) proti armádě a jejím spojencům, což jsou jednotky z etiopské oblasti Amharska a sousední Eritreje.

Dokument viní všechny zúčastněné z mučení a zabíjení civilistů, ze znásilňování a zatýkání na základě etnické příslušnosti.

Zpráva doporučuje zapojit mezinárodní justici

Agentura Reuters píše, že zatím není jasné, zda zjištění mohou být použita jako základ k zahájení stíhání. Etiopie ani Eritrea nejsou členy Mezinárodního trestního soudu, takže se jurisdikce tohoto soudu na konflikt nevztahuje.

Zpráva pouze doporučuje zapojit mezinárodní justici. Podle ní nebylo šetření etiopské komise dostatečně obsáhlé, ne vždy odpovídalo mezinárodnímu standardu a nebylo ve všech případech transparentní.

Konec občanské války v Tigraji je v nedohlednu. Nejvíce trpí civilní obyvatelstvo (zdroj: ČT24)

Premiér a nositel Nobelovy ceny míru Abiy Ahmed analýzu OSN zpochybňuje. „Zjištění vyšetřovacího týmu OSN jasně uvádějí, že tvrzení o genocidě nevycházejí z žádných reálných informací. (…) Zároveň zpráva uvádí, že nenašla žádný důkaz o tom, že by docházelo k záměrnému omezení přísunu zásob obyvatelům Tigraje nebo k používání hladu jako válečného aktu,“ uvedl na Twitteru Ahmed.

Povstalci mezitím dál postupují ze severu k hlavnímu městu. Slibují konec současné vlády a tvrdí, že je podporuje většina ze sedmi milionů Tigrajců. Vojenskou podporu mají i ze sousední Eritreji, naopak podstatná část Etiopanů ze zbytku země proti postupu rebelů protestuje. Etiopskou vládou vyhlášený výjimečný stav mimo jiné otevírá cestu k válečné mobilizaci. Její součástí je i výzva všem, kteří vlastní zbraň, aby byli připraveni metropoli Adis Abebu bránit.

Horizont ČT24: Obě strany konfliktu v Tigraji se dopouštějí válečných zločinů (zdroj: ČT24)