TÉMA

Addis Abeba

V Addis Abebě řeší hlavně jídlo na zítra, válka je daleko, přiblížil Weiser po návštěvě Etiopie

Desítky tisíc Etiopanů podporujících vládu na nedělním shromáždění v Addis Abebě slibovaly, že budou bránit hlavní město proti povstaleckým Tigrajcům. Fronta se tento týden přiblížila k hlavnímu městu. Podle redaktora ČTK Martina Weisera město ale žije dál svým běžným energickým způsobem a napětí se objevuje až ve chvíli, kdy padne zmínka o konfliktu. „Lidé potom mluvili o tom, že teroristy je potřeba zlikvidovat, ale zase kdo byl z oblasti Tigraj, ten vyslovoval obavu o osud svých přátel,“ přiblížil.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 19:06|

V Etiopii vznikla nová aliance protivládních frakcí. Chce svrhnout premiéra

V Etiopii se spojilo devět protivládních frakcí, aby společně usilovaly o politickou změnu. V zemi se od loňska bojuje a nyní se fronta blíží k hlavnímu městu Addis Abebě. Cílem vzniklé koalice je vojenskou silou či jednáním odstranit současný kabinet a vytvořit přechodnou vládu. Podle vlády je vznik aliance jen trikem pro média.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 22:11|

Účastníci bojů v Tigraji páchají válečné zločiny, uvádí zpráva OSN a etiopské komise

Všichni účastníci bojů v severoetiopské oblasti Tigraj se dopouštějí činů spadajících pravděpodobně do kategorie válečných zločinů. Uvádí to společná zpráva vydaná Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva a etiopskou komisí lidských práv.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 21:55|

Bývalý testovací pilot Boeingu byl v kauze strojů 737 MAX obžalován z podvodu. Hrozí mu až sto let za mřížemi

Bývalý testovací pilot americké společnosti Boeing byl obžalován z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Podle prokuratury oklamal Federální úřad pro letectví (FAA), když mu zprostředkoval nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS, informovala agentura AP. Vadné fungování tohoto systému podle úřadů vedlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí.
15. 10. 2021|

Bojovníci v etiopské oblasti Tigraj přistoupili na příměří, žádají ale stažení vojáků

Bojovníci v severoetiopském státě Tigraj v neděli přistoupili na příměří, které tento týden jednostranně vyhlásila etiopská vláda. Stanovili si ale také podmínky, k nimž patří požadavek stažení etiopských vojáků z Tigraje. Odejít mají i ti ze sousedního regionu Amharsko, kteří v osmiměsíčním konfliktu podporovali armádu na straně Addis Abeby.
4. 7. 2021|

Zpráva z jemenských nemocnic: „Nikdo nepláče, ani se nesměje, je tam mrtvé ticho“

Organizace spojených národů (OSN) dlouhodobě varuje, že zhruba polovina obyvatel Jemenu je vážně ohrožena nedostatkem jídla. Zatímco v situaci hladomoru je nyní několik desítek tisíc lidí, ohrožená skupina zahrnuje až šestnáct milionů obyvatel blízkovýchodní země. Šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley, který tento týden navštívil město Saná, jež mají v rukou šíitští povstalci, situaci v zemi označil za „peklo“. Prohlásil také, že jeho organizace nemá dostatek peněz na pomoc strádajícím.
10. 3. 2021|

Drobná pomoc pro děti se zrakovým postižením v Etiopii přišla i z Česka

Devadesát pět procent lidí se zdravotním handicapem žije v Etiopii v chudobě. V lepším případě jsou odkázáni na pomoc rodiny, v tom horším žebrají. Hrozivou bilanci se snaží změnit projekt na inkluzi nevidomých dětí. Prvním dvaceti žákům se zrakovým postižením ve škole v Addis Abebě na nutné učební pomůcky přispělo i Česko, které jinak dotuje rozvojovou pomoc ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi hluboce podprůměrně.
16. 11. 2019|

Desítky mrtvých po protivládních protestech v Etiopii. Začaly na podporu opozičního novináře

Během dvoudenních protestů proti etiopskému premiérovi a letošnímu laureátovi Nobelovy ceny za mír Abyiovi Ahmedovi zemřelo 67 lidí. S odkazem na vyjádření místního policejního komisaře to uvedla agentura Reuters. Protesty vypukly ve středu v několika městech nejlidnatějšího spolkového státu Oromia kvůli tomu, že policie po Ahmedových poznámkách v parlamentu údajně obklíčila dům oblíbeného opozičního novináře a aktivisty Jawara Mohammeda.
25. 10. 2019|

Za pád Boeingu 737 MAX v Indonésii může výrobce, piloti a údržba, oznámili vyšetřovatelé

Loňskou nehodu letounu Boeing 737 MAX v Indonésii způsobily technické problémy stabilizačního systému, špatný výcvik pilotů a nedostatečná údržba stroje. Uvedli to indonéští vyšetřovatelé ve zprávě, která byla v pátek zveřejněna. Stroj indonéské letecké společnosti Lion Air se 189 lidmi na palubě se loni v říjnu zřítil do Jávského moře.
25. 10. 2019|

Experti našli novou chybu v systému, která může posílat Boeingy 737 MAX k zemi, uvádí CNN

Letadla Boeing 737 MAX mají další problém. Podle dvou zdrojů CNN obeznámených se situací odhalili američtí experti vadu softwaru, která stroj automaticky navádí k zemi. Neuvedli ale, jestli jde o stejnou chybu, která byla příčinou pádu letounu v Etiopii. Kvůli novým zjištěním se očekává, že se letouny do provozu nevrátí dřív než na konci léta. Americký úřad pro letectví (FAA) už nařídil výrobci, aby chybu opravil.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 14:10|

Boeing 737 MAX nesmí do vzduchu, rozhodla po nehodě Čína. Řekovi zachránily život dvě minuty zpoždění

Čínské úřady v návaznosti na leteckou havárii v Etiopii vyzvaly k dočasnému zákazu provozu všech strojů typu Boeing 737 MAX. Aerolinky Ethiopian Airlines prozatím zakázaly start těchto strojů. Boeing 737 MAX se zřítil za rok už podruhé. Nedělní tragédii nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle AP byli v letadle i lidé, kteří mířili na klimatickou konferenci OSN. Jeden řecký pasažér osudný let o dvě minuty nestihl, což mu zachránilo život.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 09:04|

Při letu do Nairobi se zřítilo letadlo etiopských aerolinek. Mezi 157 oběťmi je i manželka a děti slovenského poslance

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Nehoda Boeingu 737 si vyžádala životy všech 157 lidí na palubě. Mezi oběťmi jsou občané 35 zemí světa. Podle dostupných informací nebyl na palubě žádný Čech, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Mezi oběťmi jsou ale čtyři Slováci včetně manželky a dětí poslance Antona Hrnka (SNS). Příčina tragédie zatím není jasná. Etiopie vyhlásila na pondělí den smutku.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 18:43|