Bojovníci v etiopské oblasti Tigraj přistoupili na příměří, žádají ale stažení vojáků

Bojovníci v severoetiopském státě Tigraj v neděli přistoupili na příměří, které tento týden jednostranně vyhlásila etiopská vláda. Stanovili si ale také podmínky, k nimž patří požadavek stažení etiopských vojáků z Tigraje. Odejít mají i ti ze sousedního regionu Amharsko, kteří v osmiměsíčním konfliktu podporovali armádu na straně Addis Abeby.

Boje začaly loni v listopadu. Vláda premiéra Abiye Ahmeda obvinila politickou stranu Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady a vyslala do Tigraje armádu.

Vláda pak předčasně ohlásila vítězství, později ale zabředla do dalších bojů s TPLF. Pomáhaly jí jednotky z Amhary a eritrejská armáda.

V pondělí se bojovníci TPLF zmocnili střediska Tigraje, města Mekele, jež měla etiopská armáda v rukou od loňska. Addis Abeba vyhlásila jednostranné příměří, avšak TPLF pokračovala v boji.

V neděli povstalci na klid zbraní přistoupili, ale požadují nejen stažení etiopské armády a jejích spojenců, ale rovněž uznání vlády TPLF v Tigraji.

Boje ohrožují hladem statisíce lidí

Na ukončení bojů naléhá OSN a zahraniční vlády, protože v Tigraji jsou hladem ohroženi lidé a nelze k nim dopravit humanitární pomoc.

„Pokud budeme mít záruky, že naše lidi nečeká další invaze, v principu s příměřím souhlasíme. Před uzavřením konečné dohody je ale třeba, aby byly vyřešené palčivé problémy,“ uvádí se v prohlášení podepsaném „vládou v Tigraji“. Dokument také požaduje, aby OSN zajistila nezávislé vyšetřování „hrůzných zločinů“ spáchaných v bojích a aby za důsledky svých činů nesli odpovědnost Ahmed a prezident Isaias Afwerki.

Vláda v Addis Abebě s vedením Tigraje jednat odmítá, protože TPLF považuje za teroristickou organizaci.

Podle OSN je v Tigraji na pokraji hladu 1,8 milionu lidí a 400 tisíc lidí už hladem trpí.