Zpráva z jemenských nemocnic: „Nikdo nepláče, ani se nesměje, je tam mrtvé ticho“

Organizace spojených národů (OSN) dlouhodobě varuje, že zhruba polovina obyvatel Jemenu je vážně ohrožena nedostatkem jídla. Zatímco v situaci hladomoru je nyní několik desítek tisíc lidí, ohrožená skupina zahrnuje až šestnáct milionů obyvatel blízkovýchodní země. Šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley, který tento týden navštívil město Saná, jež mají v rukou šíitští povstalci, situaci v zemi označil za „peklo“. Prohlásil také, že jeho organizace nemá dostatek peněz na pomoc strádajícím.

Podle Beasleyho na oddělení pro podvyživené v nemocnici v Saná trpí kvůli nedostatku jídla hlavně děti. Mnohé z nich byly na pokraji smrti z příčin, jimž se dalo předejít, a jenom nejšťastnějším z nich se dostává lékařské péče. Šéf WFP uvedl, že by se měl svět probrat a uvědomit si, jak strašná situace v zemi panuje, zejména mezi těmi nejmenšími.

„V nemocnicích na dětských odděleních většinou slyšíte pláč i smích. Tam nikdo nepláče ani se nesměje, je tam mrtvé ticho. Je to peklo, nejhorší místo na zemi, za které nese lidstvo plnou odpovědnost,“ řekl Beasley v rozhovoru, který v úterý poskytl z Addis Abeby agentuře AP po návratu z Jemenu.

Podle vedoucího WFP potřebuje jeho organizace pro příští půlrok 815 milionů dolarů (18 miliard korun), má-li zajistit pomoc Jemencům. Od běžných dárců zatím získal tři sta milionů, pro zajištění celého roku je ale zapotřebí 1,9 miliardy dolarů. Dodal, že se bude muset při shánění financí obrátit na soukromé dárce.