V Addis Abebě řeší hlavně jídlo na zítra, válka je daleko, přiblížil Weiser po návštěvě Etiopie

Desítky tisíc Etiopanů podporujících vládu na nedělním shromáždění v Addis Abebě slibovaly, že budou bránit hlavní město proti povstaleckým Tigrajcům. Fronta se tento týden přiblížila k hlavnímu městu. Podle redaktora ČTK Martina Weisera město ale žije dál svým běžným energickým způsobem a napětí se objevuje až ve chvíli, kdy padne zmínka o konfliktu. „Lidé potom mluvili o tom, že teroristy je potřeba zlikvidovat, ale zase kdo byl z oblasti Tigraj, ten vyslovoval obavu o osud svých přátel,“ přiblížil.

Před pěti dny vláda vyhlásila v Etiopii výjimečný stav na celém území. Nedělního shromáždění se zúčastnila starostka Addis Abeby Adaneč Abebeová. Mluvila o „nepřátelích, kteří chtějí terorizovat občany“.

„Říkají, že je Addis Abeba obklíčená, ale obklopují ji jenom její neuvěřitelní občané, její hrdinské a bdělé děti,“ tvrdila starostka. Kritizovala americkou administrativu prezidenta Joea Bidena, která se k situaci vyjadřuje kriticky a nedávno oznámila, že má v úmyslu ukončit obchodní spolupráci s Etiopií.

Redaktor Weiser, který město navštívil, pro Českou televizi přiblížil, že život v metropoli běží běžným způsobem dál. „Vidíte na ulici spoustu lidí, každý si jde za tím svým, jsou tam malé obchůdky, lidé vás přátelsky oslovují, nikde tam nebyl moment, že bych se cítil nějak nepříjemně,“ popsal. Napětí se ale objevilo v momentech, kdy se začal ptát na konflikt.

„Lidé potom mluvili na jednu stranu o tom, že teroristy, jak o nich smýšlejí, je potřeba zlikvidovat, zcela zničit. A na druhou stranu, když jsem zase potkal někoho, kdo byl z oblasti Tigraj, tak vyslovoval obavu o osud svých přátel. Ale takovým způsobem, že mluvil co nejtišším možným hlasem, aby ho kdokoliv jiný neslyšel. Protože tam byla obava, že by mohl být označen za sympatizanta,“ uvedl.

Kromě války musí Etiopané řešit i každodenní živobytí, přiblížil Weiser (zdroj: ČT24)

Doplnil také to, že se zároveň zintenzivnil tlak v nočních hodinách, kdy se ve městě konají různé razie a lidé jsou dotazováni na svoji příslušnost. „Všichni obyvatelé Addis Abeby byli vyzváni i ke zvýšené pozornosti, cokoliv podezřelého mají hlásit policii,“ dodal. 

Na druhou stranu ale podle něho se lidé kromě války především musí postarat o své vlastní živobytí. „Není to tak, že by se každodenní život zastavil. Ti lidé v zemi, která je z poloviny negramotná, která z poloviny nemá přístup k elektřině, která má desetkrát nižší HDP na hlavu než Česko, musí řešit, kde vezmou na další den či týden, kde vydělají těch pár korun v přepočtu, aby přežili. To jsou pro spoustu z nich i v hlavním městě mnohem aktuálnější problémy, než konflikt vzdálený čtyři sta kilometrů na sever,“ vysvětlil.

Boje trvají už rok

Boje v zemi začaly před rokem na severu, v oblasti Tigraj. Proti vládě bojuje Tigrajská lidová osvobozenecká fronta (TPLF), k níž se připojily další skupiny. Jejich cílem je svrhnout kabinet premiéra Abiye Ahmeda a sestavit přechodnou vládu. Abebová v neděli prohlásila, že „místo TPLF je v pekle“.

Účastníci nedělní manifestace nesli hesla kritizující USA a západní sdělovací prostředky za údajné překrucování informací a zveličování zpráv o postupu povstalců k metropoli.

Někteří občané města tvrdí, že nemají strach. „Nepřijdou (TPLF) do města, protože armáda je může zničit. Nebude se vyjednávat. Jsou to teroristé, měli by být pohřbeni a zničeni,“ řekl prodavač Kebede Hailu, jehož citovala agentura AFP.

Zpěvák Tariku Gankisi z pódia vyzval, aby se konala mírová jednání. „Proč říkáme, že musíme umírat? Lepší je vyjednávat. Dost zbraní, to není řešení,“ řekl, přičemž se podle AFP někdo ze zákulisí začal ptát, kdo Gankisiho na akci pozval.

Mnoho zemí varuje před cestami do Etiopie

Spojené státy z Etiopie částečně již evakuují své velvyslanectví, mnoho dalších zemí, včetně Česka, varovalo před cestami do této oblasti. Podle Weisera mělo v pátek v zemi zhruba sedm desítek občanů a číslo se postupně snižuje, ambasáda také zatím zůstává v provozu.

„Ale i po těch zkušenostech z Afghánistánu, kde se ukázalo, že vlna rebelů nebo protivládních jednotek může přijít mnohem rychleji, než se čeká, tak jsou připraveni ambasádu případně velmi rychle uzavřít,“ přiblížil. Upozornil také na to, že je potřeba sledovat i dění kolem skupiny několika desítek zaměstnanců Aera Vodochody, kteří spravují letouny etiopské armády.

„A to je skupina lidí, která, kdyby tam zůstala v momentě, kdyby rebelové zvítězili, tak budou ve velmi prekérní situaci, protože by byli vnímáni jako někdo, kdo podporoval bývalou vládu,“ dodal.

Doplnil také, že ve zmíněném americkém varování se dokonce doporučuje lidem, kteří se rozhodnou do země odcestovat, aby sepsali poslední vůli. „Aby se dohodli, kdo se bude starat případně o jejich děti a mazlíčky, a aby si rodina určila i jednu osobu pro případné vyjednávání, kdyby člověk byl unesen,“ řekl. Tato doporučení ale tamní vláda nese podle něho velmi nelibě, protože má pocit, že jde jen o zveličování problémů.

Situace v povstalecké oblasti je vážná

Popsat situaci přímo v povstalecké oblasti je však podle redaktora obtížné, protože etiopská vláda brání jak přístupu novinářům tak humanitárním organizacím. „Ale z těch střípků co přichází, je situace velmi vážná. Jsou tisíce mrtvých, dva miliony vnitřně vysídlených, sedm milionů lidí v regionu, kteří jsou odkázáni na určitou formu pomoci a zhruba čtyři sta tisíc lidí, kterým reálně hrozí hladomor,“ uvedl.

Proto také podle něho neustále apeluje mezinárodní společenství na to, aby se otevřely alespoň základní koridory pro potraviny a  humanitární potřeby. „Zatím to bohužel nefunguje,“ dodal.

Doplnil i to, že kromě toho, jak se fronta blíží k Addis Abebě, bude důležité sledovat, zda se rebelům podaří přerušit spojnici mezi Džibuti a tímto městem, protože se jedná o jedinou cestu, kterou do něj z mezinárodního přístavu proudí zásoby. Nyní se podle něho nacházejí zhruba osmdesát kilometrů od této spojnice.

„V momentě, kdyby ji přerušili, tak skutečně asi Addis Abeba podle lidí, kteří to sledují, nevydrží déle než pár týdnů,“ uvedl.