V Etiopii již rok probíhá násilný konflikt. Vládní síly podnikají nálety na povstalce v Tigraji

Horizont ČT24: Etnický konflikt v Etiopii (zdroj: ČT24)

Etnický konflikt v africké Etiopii dál zuří stranou pozornosti světa. Během několik náletů na hlavní město povstalecké provincie Tigraj umírali lidé, počet obětí je zatím neznámý. Povstalci obviňují vládní síly z úmyslných útoků na civilisty. Armáda to odmítá s tím, že útočí na budovy, kde rebelové vyrábějí a skladují zbraně.

Nejprve dopadly pumy v pondělí. O tři dny později se letadla vládního letectva vrátila. Výbuchy zničily několik budov v průmyslové části města Mekele. Kontrola půlmilionového města se za dvanáct měsíců války dvakrát vystřídala. Teď se vládní letecké údery snaží zlomit vůli povstalců bojovat. Zatím marně.

„Nejdůležitější vojenská aktivita v poslední době probíhá za hranicemi Tigraje, především v regionu Amhara. Přestože se vládní síly pokoušejí o ofenzivu s cílem zatlačit tigrajské síly zpět, děje se pravý opak,“ vysvětlil analytik z International Crisis Group William Davison.

Nejvíce trpí civilisté

V chaosu vysokohorského bojiště severní Etiopie se nedá zjistit, kdo právě vítězí – jestli laureát Nobelovy ceny míru, premiér Abiy Ahmed, anebo jeho někdejší političtí spojenci z Tigrajské lidově osvobozenecké fronty. Armáda i povstalci mají blíže neurčené statisíce vojáků i rozsáhlé arzenály z minulých konfliktů. Jisté je leda nezměrné utrpení milionů Etiopanů.

„Generální tajemník znovu vyzývá k ukončení násilností. A všechny účastníky vybízí, aby přednostně umožnili proudění humanitární pomoci,“ vyřídil vzkaz mluvčí Generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric.

Kvůli blokádě od etiopské vlády a jejího spojence Eritreje stojí šest milionů Tigrajců na pokraji hladomoru. Snahu tigrajského vedení prezentovat se jako oběť ale podrývají zprávy o povstaleckých masakrech. Zemřely při nich stovky příslušníků ostatních kmenů a kvůli nim teď armáda snadno získává nové muže proti Tigrajcům.

„Vládní snaha o mobilizaci byla nejúspěšnější mezi Amhary. Mezi nimi je nejsilnější odpor vůči bývalé vládní straně Tigrajců. Jejich území zároveň nejvíc ohrožuje tigrajský postup,“ dodal analytik.

Za dva týdny uplyne přesně rok od začátku této války. Za tu dobu zemřelo skoro deset tisíc lidí a ze dvou milionů se staly bezdomovci. Aniž by chápali, proč nebo za co se vlastně válčí.