V USA se schyluje k masovým stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky

Ve Spojených státech se do konce října schyluje k celostátním stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Celkem by se těchto akcí mohlo zúčastnit více než sto tisíc lidí, kteří účast ve stávce už schválili anebo pohrozili, že se zapojí, uvedla BBC. Už ve čtvrtek stávkovalo zhruba deset tisíc zaměstnanců společnosti John Deere, která vyrábí zemědělské stroje.

Vlně stávek se na sociálních sítích začalo přezdívat Striketober. V pondělí se chystá stávkovat zhruba šedesát tisíc zaměstnanců televizních a filmových štábů, protestovat by mohlo také asi  čtyřiadvacet tisíc zdravotních sester. Protest chystá rovněž kolem 6500 učitelů v Kalifornii.

Vlna stávek přichází po zesílené činnosti odborových organizací, jejichž vliv desítky let klesal. Zaměstnanci nyní také žádají lepší práva v časech pandemie. Tlak nicméně cítí i zaměstnavatelé, protože v některých oborech se nedostává pracovních sil, takže firmy jsou nuceny zvedat mzdy těm nejméně kvalifikovaným.

Tisíce dalších pracovníků už v říjnu stávkovaly, včetně zhruba sedmi set zdravotních sester ve státě Massachusetts, asi dva tisíce zaměstnanců nemocnic v New Yorku a 1400 zaměstnanců továrny potravinářské společnosti Kellogg ve státech Michigan, Nebraska, Pensylvánie a Tennessee. 

Levicová kongresmanka za Demokratickou stranu Alexandria Ocasiová-Cortezová ve čtvrtek dala najevo podporu těmto stávkám, když na Twitteru použila hashtag #Striketober, který se rychle šíří.

Na konci šedesátých let byla ve Spojených státech v odborech asi třetina všech zaměstnanců. Tento podíl se ale v následujících desetiletích snižoval s tím, jak byly přijímány zákony proti odborům a jak i firmy samy začaly zavádět opatření proti organizování odborových svazů.

Loni se ale počet členů odborových organizací poprvé po mnoha letech zvýšil a podíl zaměstnanců sdružených v odborech vzrostl na 10,8 procenta.