TÉMA

Pracovní podmínky

Kurýři společnosti Wolt v Praze protestovali proti způsobu odměňování

Několik desítek kurýrů rozvážkové společnosti Wolt odpoledne v centru Prahy podruhé v tomto měsíci protestovalo proti změně systému odměňování, kvůli kterému jim podle nich klesly výdělky. Sešli se na Václavském náměstí, odkud se později vydali na pochod okolními ulicemi přes magistrálu před holešovické sídlo firmy. Tam po osmnácté hodině akci ukončili.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 19:11|

Justice opět posoudí případ kritiky pracovních podmínek v továrně, rozhodl Ústavní soud

Justice musí znovu otevřít spor o odškodnění mezi dvěma představiteli prostějovských Železáren-Annahütte a mužem z Přerovska, který na internetu zveřejňoval videa s kritikou pracovních podmínek v továrně a současného ekonomického systému. Používal při tom historické záběry z koncentračních táborů. Soudy mu nařídily zaplatit odškodnění muži a ženě z managementu podniku. Nyní musí znovu rozhodovat Okresní soud v Přerově.
14. 2. 2023|

Olympijská sportoviště v Paříži staví i ilegální dělníci. Kvůli nelidským podmínkám se obrátili na odbory

Na stavbě sportovišť pro letní olympijské hry v Paříži v příštím roce se z velké části podílejí dělníci bez pracovních povolení. Právě Francie přitom patřila mezi hlasité kritiky Kataru kvůli nelidským podmínkám, ve kterých vznikaly stadiony pro fotbalové mistrovství světa.
26. 1. 2023|

Katar zneužil stovky tisíc dělníků na stavbách pro fotbalový šampionát, FIFA chystá odškodňovací fond

Zástupce světové fotbalové asociace FIFA v principu souhlasí se zřízením mezinárodního fondu pro zahraniční dělníky v Kataru. Měsíc před vypuknutím prvního mistrovství světa v arabské zemi čelí organizace kritice Rady Evropy i lidskoprávních agentur. Dle britského tisku zahynulo na stavbě stadionů v bohatém emirátu za posledních jedenáct let šest a půl tisíce dělníků, desítky tisíc utrpěly zranění. Odškodňovací fond by měl mít 440 milionů dolarů.
15. 10. 2022|

Katar se chystá na fotbalové mistrovství. Stavební dělníci umírají horkem, v poušti roste zelený trávník

Pořadatelé listopadového fotbalového mistrovství světa v Kataru čelí kritice kvůli podmínkám stavebních dělníků z chudších zemí, kteří umírají na následky těžké práce v celodenním horku. Nuzné podmínky pracovníků vyznívají o to tristněji, že nesrovnatelnou péči věnuje bohatá pouštní země pěstovanému fotbalovému trávníku. Ochlazuje ho studeným vzduchem a zavlažuje odsolenou mořskou vodou.
22. 2. 2022|
Doporučujeme

Jeden den v životě čínského poslíčka. Nebezpečí na silnici i srážky ze mzdy za zpoždění

Regulace čínského technologického sektoru pokračuje závratným tempem. Vláda si bere na mušku velké společnosti a jejich bohaté majitele. Rozdává pokuty a příkazy a nutí je k restrukturalizaci. Jsou mezi nimi i on-line platformy s rozvozem jídla, které stát trestá za sdírání zaměstnanců. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová strávila den s poslíčkem v Pekingu.
8. 11. 2021|

V USA se schyluje k masovým stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky

Ve Spojených státech se do konce října schyluje k celostátním stávkám za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Celkem by se těchto akcí mohlo zúčastnit více než sto tisíc lidí, kteří účast ve stávce už schválili anebo pohrozili, že se zapojí, uvedla BBC. Už ve čtvrtek stávkovalo zhruba deset tisíc zaměstnanců společnosti John Deere, která vyrábí zemědělské stroje.
15. 10. 2021|