Kurýři společnosti Wolt v Praze protestovali proti způsobu odměňování

Několik desítek kurýrů rozvážkové společnosti Wolt odpoledne v centru Prahy podruhé v tomto měsíci protestovalo proti změně systému odměňování, kvůli kterému jim podle nich klesly výdělky. Sešli se na Václavském náměstí, odkud se později vydali na pochod okolními ulicemi přes magistrálu před holešovické sídlo firmy. Tam po osmnácté hodině akci ukončili.

Řečníci na Václavském náměstí kritizovali fungování systému odměňování, který je podle nich netransparentní. Jako problém někteří označili také masivní nábor kurýrů. Jeden z kurýrů řekl, že si za deset hodin práce vydělá dva tisíce dvě stě až dva a půl tisíce korun při rozvážení autem a musí z toho odečíst amortizaci vozu, cenu benzinu, pojištění nebo daně.

„Můj průměr za hodinu je čistý zisk třicet pět korun,“ uvedl. Další prohlásil, že má průměrný výdělek třicet pět až šedesát pět korun za hodinu.

Protest kurýrů podpořil na Václavském náměstí i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Řekl, že jejich boj za lepší pracovní podmínky je zcela oprávněný. Firma podle něj nastavuje kurýrům nepředvídatelné pracovní podmínky. Kurýři by měli s odbory spolupracovat, míní.

Po necelých dvou hodinách se zhruba stovka kurýrů s transparenty, píšťalkami či megafony vydala na plánovaný pochod přes Krakovskou, Žitnou, Štěpánskou a Ječnou ulici, náměstí I. P. Pavlova a poté po magistrále přes Hlávkův most do Holešovic. Před sídlem Woltu pískali a skandovali hesla vyzývající vedení firmy k jednání, poté protest ukončili a rozešli se.

Policie v centru usměrňovala dopravu

Policie vyzvala řidiče, aby se centru Prahy kvůli dopravním komplikacím odpoledne raději vyhnuli. Policie dopravu v centru města usměrňovala tak, aby mohly automobily po frekventovaných ulicích projet.

Podle mluvčí Woltu Jany Jarošové se protest před začátkem akce ani v jejím průběhu nijak neprojevil na dostupnosti rozvážkové služby, která normálně fungovala. Organizátoři účastníky protestu vyzývali k tomu, aby se dnes do systému nepřihlašovali. V podvečer mluvčí sdělila, že společnost je otevřena komunikaci se svými partnerskými kurýry. „Setkáváme se po společné domluvě, jako tomu bylo i minulý týden. Všichni kurýři zároveň vědí, jak se na nás obrátit a že na jejich podněty, zpětnou vazbu či dotazy reagujeme co nejdříve,“ uvedla Jarošová.

Druhý únorový protest

Zhruba stovka kurýrů protestovala na Václavském náměstí už na začátku února. Uváděli, že po změnách v systému odměňování jim klesly výdělky. Společnost Wolt uvedla, že výdělky se snížily krátkodobě kvůli velkému počtu lidí, kteří se do systému tehdy připojovali. Celou situaci považuje spíše za nedorozumění.

Podle vedení společnosti se odměny kurýrů už krátce po prvním protestu dostaly na stejnou úroveň jako před změnami systému a jejich výdělek by měl dosahovat dvou set padesáti až tří set korun za hodinu. Kurýři rozvážkových společností většinou pracují jako takzvaní partneři, tedy jako živnostníci, kteří musejí sami hradit například sociální a zdravotní pojištění nebo náklady na údržbu vozidel. Jarošová k velkému počtu zájemců o zapojení do systému uvedla, že firma přijímá kurýry podle předpovědi počtu objednávek a od poloviny ledna nové nepřijímá.

Organizátoři akce se po prvním protestu s představiteli firmy sešli. Společnost poté uvedla, že zvýší minimální odměnu za objednávku. Částka by měla stoupnout o deset až dvacet procent podle toho, v jakém regionu kurýři pracují. Organizátoři protestu ale po jednání uvedli, že jsou stále nespokojení, a proto svolali protest znovu. Wolt přímo působí v patnácti českých městech. Kromě Prahy je to například Brno, Ostrava, Plzeň či Hradec Králové.