Úřady v USA již nechtějí stíhat čínskou vědkyni s údajnými vazbami na armádu

Americká prokuratura požádala soud o ukončení kauzy vedené proti čínské vědkyni Tchang Ťüan (Juan Tang). Úřady ji stíhaly kvůli tomu, že v žádosti o americké vízům údajně zatajila svoje vazby na čínskou armádu, aby jí bylo umožněno pracovat ve Spojených státech. Důvod, proč chce případ ukončit, prokuratura neuvedla.

Soud s Tchang měl začít v pondělí. Právníci vědkyně v prohlášení uvedli, že americkým úřadům poskytli dostatečné důkazy k tomu, aby Tchang propustily. „Doufáme, že doktorce Tchang umožní vrátit se ke své dceři a manželovi po vlastní ose,“ napsali.

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo stíhat Tchang a další tři čínské vědce, protože podle něj ve formulářích lhali o příslušnosti k čínské armádě. Tchang se měla v USA připojit k výzkumu na jedné z kalifornských univerzit.

Vědkyně se před svým zatčením krátce ukrývala na čínském konzulátu v San Franciscu. Spojené státy následně konzulát obvinily z toho, že poskytuje útočiště člence čínské lidové armády, která se snaží vyhnout stíhání. Americká policie vědkyni zadržela poté, co se z konzulátu vypravila k doktorovi.

Iniciativa proti nedovolenému přesunu technologií

Právníci Tchang popírali její vazby na čínskou armádu a žádali její propuštění s argumentem, že by za lhaní v žádosti o vízum dostala zřejmě půl roku vězení, přičemž již nyní strávila za mřížemi či v domácím vězení deset měsíců.

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo před třemi lety zvláštní iniciativu, jejímž cílem je zabránit nedovolenému přesunu technologií z USA do Číny. Úřady zatkly loni nejméně pět čínských vědců kvůli jejich údajným vazbám na Peking, dva z nich jsou stále ve vězení.