Odveta za Houston. Čína nařídila uzavření konzulátu USA ve městě Čcheng-tu

Peking v pátek nařídil uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. Reagoval tak na obdobný krok USA, které tento týden rozhodly o uzavření čínského konzulátu v Houstonu, informovaly zahraniční agentury. Čínská vláda už dříve postup Washingtonu označila za provokaci a porušení mezinárodního práva. Spojené státy nyní vyzvala k nápravě „chybného rozhodnutí“.

„Čínské ministerstvo zahraničních věcí informovalo velvyslanectví Spojených států v Číně o svém rozhodnutí vzít zpět souhlas se zřízením a činností generálního konzulátu Spojených států v Čcheng-tu,“ uvedla čínská diplomacie v prohlášení. 

Její mluvčí Wang Wen-pin ve zdůvodnění čínského kroku řekl, že někteří zaměstnanci amerického konzulátu v Čcheng-tu se vměšovali do čínských vnitřních záležitostí, poškozovali čínské bezpečnostní zájmy a prováděli aktivity, které nebyly v souladu s jejich diplomatickým posláním. Konkrétní příklady těchto aktivit ale Wang neuvedl. Zrušení konzulátu v metropoli provincie S'-čchuan je „legitimní a nutnou reakcí na nerozumné jednání USA“, dodal.

Bílý dům nařídil v úterý uzavřít do 72 hodin čínský konzulát v Houstonu, nejlidnatějším městě státu Texas. Zastupitelský úřad se totiž podle něj podílel na vykrádání duševního vlastnictví. Podle agentury AP se čínští špioni pokoušeli ukrást data z několika zařízení v Texasu.

Šéfredaktor listu Global Times, který vydává vládnoucí čínská komunistická strana, nyní na Twitteru uvedl, že také americký konzulát v Čcheng-tu dostal lhůtu k uzavření 72 hodin, tedy do pondělních 10:00 místního času (4:00 SELČ).

Peking v pátek vyzval, aby Washington své „chybné rozhodnutí“ o uzavření houstonského konzulátu změnil, a umožnil tak návrat k normálním bilaterálním vztahům. „Krok Spojených států vážně porušil mezinárodní právo, základní normy mezinárodních vztahů a ujednání z čínsko-americké konzulární úmluvy,“ míní čínská diplomacie.

Prezident Donald Trump ale nevyloučil, že by se mohly po Houstonu uzavřít čínské konzuláty i v dalších městech.

Konzulát v Čcheng-tu se nachází relativně blízko Tibetu

Spojené státy mají v pevninské Číně velvyslanectví v Pekingu a pět konzulátů: ve městech Šanghaj, Kuang-čou (Kanton), Šen-jang, Wu-chan a právě v Čcheng-tu. Další konzulát mají v Hongkongu. Zastupitelský úřad v Čcheng-tu, fungující od roku 1985, je považován za strategicky významný, neboť se nachází relativně blízko Tibetu.

Podle agentury Reuters má téměř 200 zaměstnanců, z nichž 150 jsou místně najatí pracovníci. Kolik lidí je na konzulátu v současné době, není agentuře Reuters známo vzhledem k tomu, že během počátečního stadia koronavirové epidemie v Číně byl značný počet amerických diplomatů ze země evakuován.

Nařízením o jeho uzavření pokračují už několik měsíců trvající diplomatické roztržky, které pramení z celé řady témat včetně situace v Hongkongu nebo čínských nároků na zdroje v Jihočínském moři. USA v posledních týdnech zavádějí nové protičínské sankce, obvinily dva Číňany z krádeže obchodních tajemství pro vládu v Pekingu a tvrdě kritizují Čínu v souvislosti se šířením koronaviru. Nyní americká diplomacie vydala varování, podle nějž Američané v Číně čelí riziku svévolného zadržování.

Ještě v únoru přitom prezident Trump opakoval, že Čína v boji proti nákaze odvádí „velmi dobrou práci“, a prohlásil, že vzájemné vztahy považuje za „velmi dobré“. Nyní ovšem američtí činitelé včetně šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye označují čínskou vládu za ústřední zahraniční hrozbu pro USA.

Zpravodajka Barbora Šámalová o vývoji vztahů USA a Číny (zdroj: ČT24)

Šámalová: Peking viní USA, že používají strategii studené války

„Současná situace mezi Čínou a Spojenými státy není něco, co bychom viděli rádi. Veškerou zodpovědnost za to nesou USA,“ reagovala na současný vývoj v pátek čínská diplomacie.

Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové Peking obviňuje Spojené státy, že používají strategii studené války a že Trumpově administrativě jde pouze o body v kampani před prezidentskými volbami.

Čína přitom nekomentuje konkrétní případy svých zadržených občanů v USA, uvedla Šámalová. „Dají se ale očekávat nějaké reciproční kroky. Osobně bych čekala, že dojde k zadržení amerických občanů buď v Číně, nebo v Hongkongu, kde už to umožňuje zákon o národní bezpečnosti. Ti by také mohli být obviněni ze špionáže,“ poznamenala zpravodajka.

FBI zatkl Číňanku ukrývající se na konzulátu

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zatkli čínskou vědkyni, která se podle ministerstva spravedlnosti ukryla před stíháním v USA na čínský konzulát v San Franciscu. Podezřelá je ze zatajení své příslušnosti k čínské armádě v žádosti o americká víza.

Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že za vízové podvody byli zadrženi tři čínští občané a čtvrtý se skrývá na sanfranciském konzulátu. Podle FBI je touto čtvrtou osobou vědecká pracovnice Tchang Ťüan. Zatajila, že má cokoli společného s čínskou armádou, avšak FBI našel její fotografie, na nichž je ve vojenské uniformě.

U kalifornského federálního soudu byla Tchang obviněna z utajování členství v čínské armádě. Podle prokuratury nejde o izolovaný případ, ale o součást „programu vedeného čínskou armádou“ s cílem dostat vojenské vědce do USA pod lživými záminkami.

Za jakých okolností byla Číňanka zatčena, není známo. První soudní stání je naplánováno na pondělí a při něm mají být okolnosti zadržení zveřejněny. Podle televize CNBC ženě hrozí v případě usvědčení až deset let za mřížemi a pokuta 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun).