Soud kvůli sestřelení letadla MH17 vstoupil do klíčové fáze

Události: Soud kvůli sestřelení MH17 vstupuje do klíčové fáze (zdroj: ČT24)

Do klíčové fáze předvolávání svědků prokuratury a předkládání důkazů vstupuje soud v případu sestřelení civilního letadla MH17 v červenci 2014 nad východní Ukrajinou. Ve spoji z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zahynulo 298 lidí. Čtyři obviněné soudí v nepřítomnosti.

Manželům van Zijtveldovým zahynuly před sedmi roky v letu MH17 dvě děti a oba ženiny rodiče. Většina z téměř tří set obětí pocházela jako oni z Nizozemska, kde soud probíhá. „Je to pro nás velice těžký den. Je škoda, že se obžalovaní neukážou. Rádi bychom viděli, kdo jsou,“ konstatuje Evert van Zijtveld.

Čtyři obžalovaní – tři Rusové a Ukrajinec ruské národnosti – jsou stíháni v nepřítomnosti, přičemž právníka vyslal jediný. Obviněni jsou z vraždy. Podle týmu mezinárodních vyšetřovatelů, který sbíral důkazy několik roků, let MH17 sestřelila nad východní Ukrajinou raketa vypálená ze zařízení ruské 53. protiletecké brigády sídlící v Kursku.

V té době byli na místě ruští bojovníci a lokální separatisté bojující proti Kyjevu. Nizozemská vláda viní Rusko, Kreml odpovědnost odmítá.

„Obecně jsou tu tři zásadní otázky: Byla to raketa BUK? Odkud přesně byla vypálena? A jaká byla role obžalovaných?“ shrnuje právní zástupce devadesáti příbuzných obětí Peter Langstraat. Někteří pozůstalí chtějí v příštích dnech sledovat proces osobně – se všemi důkazy a krutými podrobnostmi –, jiní svou bolest už uzavřeli.

Z trosek sesbíraných na místě katastrofy vyšetřovatelé zrekonstruovali trup zničeného letadla, včetně míst zásahu šrapnelů. Koncem května se s ním poprvé seznámili soudci, kteří v případu rozhodují. Posuzovat budou spis o pětašedesáti tisících stranách.

Předsedající soudce Hendrik Steenhuis v pondělí konstatoval, že tak bude činit nestranně. „Budou tu probírány nepříjemné věci. Pokud to na vás bude příliš, máte možnost místnost kdykoliv opustit,“ oslovil přítomné v soudní síni.