Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.

Severoirští představitelé ve čtvrtek kvůli násilnostem svolali nouzovou schůzi, na které jednali o trvajících nepokojích. Jeden z nich podle BBC uvedl, že se shodli na prosazování „práva a pořádku“ v ulicích západního Belfastu.

Davy se podobně jako ve středu shromáždily na obou stranách mírové zdi, která odděluje část města tradičně obývané unionisty a republikány. Policie násilnosti potlačovala pomocí vodního děla, a to poprvé za posledních šest let. Obyvatele přitom žádala, aby se vyhýbali oblasti okolo Springfield Road.

„Cesta vpřed vede skrze dialog a souznění s Velkopáteční mírovou dohodou,“ řekl irský předseda vlády Martin poté, co po telefonu mluvil se svým britským protějškem Johnsonem. Narážel tak na 23 let starou dohodu, která v provincii ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty.

Severoirští politici vyzývají k ukončení násilí

Severoirská ministryně spravedlnosti Naomi Longová ve čtvrtek večer uvedla, že sledování narůstajícího násilí v oblasti je „depresivní“. „Pomocí násilí nedosáhneme ničeho, místním obyvatelům přináší jen strach a starosti. Tohle musí skončit,“ prohlásila. Násilí podle ní musí přestat, než někdo přijde o život.

Podobné stanovisko zastává i šéf tamní Sociálně demokratické a labouristické strany Colum Eastwood. „Tohle musí přestat. Neexistuje žádné ospravedlnění pro takové ničení vaší komunity. Násilí nikdy nic nevyřešilo, běžte domů,“ uvedl. K opuštění oblasti vyzvala násilníky i vedoucí strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová.

Prohlášení k nepokojům vydal také americký Bílý dům, který vyjádřil znepokojení. „Trápí nás násilí v Severním Irsku a připojujeme se k výzvám britských, irských i severoirských lídrů, aby se situace uklidnila. Podporujeme bezpečné a prosperující Severní Irsko, kde mají všechny komunity svůj hlas,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka, který byl hostem pořadu Horizont ČT24, návrat k násilí devadesátých let v zemi nečeká. „Od té doby vyrostla v Severním Irsku celá jedna generace, která to násilí už nezažila a je to pro ni nepředstavitelné, že by se vrátili do stejné doby. I když pokud jde o Severní Irsko, tak tam je historicky těžké situaci předvídat.“

Horizont ČT24: Ivan Kytka k nepokojům v Belfastu (zdroj: ČT24)

Nepokoje v Belfastu propukají každou noc už déle než týden. Zraněno při nich bylo už přes padesát příslušníků bezpečnostních složek, uvádí BBC. Podle vedení severoirské policie se incidentů účastní rovněž členové některých místních polovojenských organizací.

Severoirští republikáni a unionisté se z vyvolání násilností obviňují navzájem. Strana Sinn Féin obvinila Demokratickou unionistickou stranu (DUP) z toho, že vyvolává napětí svou ostrou kritikou hraničních překážek mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, které vznikly po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Podle unionistických lídrů pak napětí vzrostlo v důsledku kontroverzního rozhodnutí nestíhat skupinu politiků ze strany Sinn Féin v souvislosti s jejich účastí na velkém pohřbu v době protiepidemických restrikcí.