Maďarsko počítá i s vakcínou od Rusů a Číňanů. Pokrok v očkování rozhodne o uvolnění restrikcí

Události: Maďarsko s ruskou a čínskou vakcínou (zdroj: ČT24)

Ruská vakcína Sputnik V je podle třetí fáze klinických testů účinná z 92 procent. Studii, které se zúčastnilo 20 tisíc lidí, publikoval vědecký časopis Lancet. Výrobce už podal v Evropské unii žádost o registraci. Tu teď posuzuje Evropská léková agentura. Bez jejího svolení většina států nechce vakcínu podávat. Výjimkou je Maďarsko, které už podepsalo smlouvu na dodávku dvou milionů dávek.

Vláda Viktora Orbána počítá vedle ruské i s očkovací látkou od čínské firmy Sinopharm. Právě pokrok v očkování je podle kabinetu podmínkou k uvolnění lockdownu.

Restrikce zatím platí. Attila Blahó a jeho manželka Olga vlastní v Budapešti kavárnu. Chtěli se přidat ke stovce podniků, které měly v pondělí otevřít navzdory zákazům. „Bez hostů, které můžeme obsluhovat uvnitř, nedokážeme naše podnikání udržet,“ řekl Blahó. 

Vláda ale pohrozila vysokými pokutami a zákazem činnosti, a tak si manželé protest rozmysleli. Zavřeno mají od listopadu, povolený je výdej z okénka. „Je na čase uvažovat o promyšleném uvolnění restrikcí. Mohli bychom přinejmenším otevřít terasy kaváren, restaurací a barů,“ domnívá se starosta budapešťského šestého obvodu Tamás Soproni.

Mírnější lockdown má zatím trvat do konce února

V metropoli se za to i demonstrovalo. Kabinet je ale neoblomný. Lockdown potrvá nejméně do konce února. Patří k těm mírnějším: fungují obchody, část služeb a základní školy.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás argumentuje tím, že třetí vlna pandemie zřejmě začala. „Chceme se jí v Maďarsku vyhnout, proto je vhodné pokračovat v nastavených opatřeních.“

Prodloužení se týká i kontrol na maďarských hranicích. Vláda je uzavřela už loni v září. Cizinci můžou do země vstoupit jen na výjimku nebo projíždět. 

V porovnání s blízkými zeměmi je na tom Maďarsko dobře. Například v Česku je průměrný denní přírůstek nakažených pětkrát vyšší. Lepší čísla vykazuje i v počtu podaných vakcín. Zatím se v zemi očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderny. Vláda je ochotná uvolňovat, teprve až se podaří naočkovat víc lidí.

Maďarsko jde svou vlastní cestou. Pořizuje vakcíny od Ruska i Číny

Viktor Orbán přitom razí vlastní politiku, uvedl zpravodaj ČT Petr Obrovský. Jako první v Evropské unii se Maďarsko rozhodlo pro 3,5 milionu lidí pořídit ruskou látku Sputnik a čínskou od firmy Sinopharm. Rusové už první várku poslali. V úterý do země dorazilo prvních 40 tisíc dávek ruské vakcíny. Vystačí k naočkování 20 tisíc lidí, uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Nákup vakcín řízený Bruselem selhal. Proto jsme se museli poohlédnout po nových zdrojích (vakcín),“ řekl Szijjártó.

Opozice tvrdí, že premiér chce zabodovat u východních velmocí. Vakcínám chybí razítko evropských orgánů a podle průzkumu i důvěra Maďarů. Tu Orbánovu však mají. Sám si prý nechá dát čínskou, protože tam mají s virem nejvíc zkušeností.