Maduro připustil porušování lidských práv ve Venezuele. Pachateli jsou někteří policisté, řekl

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro připustil, že v jeho zemi se porušují lidská práva, zodpovědnost ale přisoudil jen nejmenovaným „skupinám policistů“. Informovala o tom agentura EFE. Maduro také oznámil plán vzdělávání policistů v oblasti lidských práv, který povede ministerstvo vnitra. V témže projevu slíbil benefity pro policisty, kteří „riskují životy pro ochranu občanů“.

„Nevíte, jak moc mě bolí, když se dozvím o případu policisty, který porušil lidská práva v některé čtvrti, kam dorazila skupina policistů a ukradla lidem televizory a další věci,“ prohlásil v úterý Maduro u příležitosti 11. výročí založení venezuelské národní policie.

Kvůli porušování lidských práv i zločinům proti lidskosti je přitom opozicí i řadou zemí Latinské Ameriky obviňován i Maduro a někteří jeho ministři, na něž dostal v předchozích letech řadu stížností i Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu.

Maduro neuvedl žádné detaily. Až agentura EFE v této souvislosti uvedla, že venezuelská prokuratura minulý měsíc oznámila, že vyšetřuje několik stížností na členy speciálních policejních jednotek FAES. Ty už dlouho nevládní organizace obviňují z porušování lidských práv a k jejich rozpuštění vyzvala v roce 2019 i vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

Letos v září nezávislí vyšetřovatelé ve zprávě pro Radu OSN pro lidská práva (UNHRC) uvedli, že Maduro a někteří členové jeho vlády jsou osobně zodpovědní za zločiny proti lidskosti, včetně zabíjení a mučení, jichž se od roku 2014 dopouštěly bezpečnostní složky a tajná služba.