TÉMA

Michelle Bacheletová

Podle zprávy OSN Čína závažně porušuje práva Ujgurů. Fraška zosnovaná Západem, reagovala země

Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiang, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu se Čína na Ujgurech mohla dopustit zločinů proti lidskosti, napsala agentura Reuters. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.
1. 9. 2022|

Vyšetřování podmínek Ujgurů nebyl důvod cesty do Číny, uvedla komisařka OSN Bacheletová

Cesta do Číny nebyla vyšetřováním životních podmínek menšinových Ujgurů, uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Kritikům svého šestidenního pobytu v zemi obviňované z utlačování muslimských Ujgurů i dalších menšin Bacheletová vzkázala, že jejich námitky bere na vědomí a s vedením komunistické země jednala „otevřeně“.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 18:45|

Důkazy o utlačování Ujgurů v Číně na veřejnost unikly v době, kdy je v zemi komisařka OSN pro lidská práva

Na veřejnost se dostaly další důkazy o útlaku Ujgurů v čínském Sin-ťiangu. Jde o spisy a fotografie získané z policejního počítače. Hackeři je předali vědci Adrianu Zenzovi ze Spojených států, který se o ně podělil se světovými médii. Britská veřejnoprávní BBC je zveřejnila ve chvíli, kdy do Číny dorazila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 22:52|

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

Mnoho činů ruských vojáků lze považovat za válečné zločiny, tvrdí komisařka OSN

Kyjev a jeho spojenci na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) odsoudili možné zločiny, kterých se Rusko dopustilo od začátku invaze na Ukrajinu. Mnohé z těchto činů lze považovat za válečné zločiny, řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Rada výraznou většinou přijala rezoluci požadující vyšetřování zvěrstev spáchaných ruskými okupačními vojsky. Čtvrtečního jednání se jako nový plnohodnotný člen zúčastnilo i Česko, které tento týden vystřídalo v radě Rusko.
12. 5. 2022|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Bývalá myanmarská vůdkyně Su Ťij dostala dvouletý trest, svět verdikt kritizuje

Soud v Myanmaru uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Vyměřil jí čtyřletý trest, který šéf vojenské vlády podle státní televize později snížil na dva roky. Čtyři roky vězení dostal i sesazený prezident Win Myin, rovněž jemu bude trest snížen o polovinu. Padly tak první rozsudky v procesu s nejvyššími představiteli vlády, kterou letos v únoru svrhla armáda. Verdikt odsoudily USA, Evropská unie, OSN, Velká Británie či český ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:25|

Válka v Sýrii si podle nové bilance OSN vyžádala přes 350 tisíc mrtvých

Nejméně 350 209 lidí přišlo v uplynulých deseti letech o život v syrské občanské válce. Uvedl to v pátek Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva. Připustil přitom, že skutečný počet mrtvých je pravděpodobně výrazně vyšší.
24. 9. 2021|

Afghánistánu podle OSN hrozí hlad a kolaps celé země najednou

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval účastníky ženevské konference k Afghánistánu k rychlé pomoci zemi, které podle něj hrozí masivní potravinová krize. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zároveň kritizovala tamní vládu radikálního hnutí Taliban. Závazky hnutí neodpovídají reálné situaci na místě, mimo jiné i co se týče práv žen, uvedla Bacheletová.
13. 9. 2021|

OSN má zprávy o vraždění civilistů Talibanem, Biden potvrdil odchod vojáků k 31. srpnu

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová řekla, že dostala věrohodné zprávy o porušování lidských práv islamistickým hnutím Taliban v Afghánistánu. A to včetně mimosoudních vražd civilistů a omezování práv žen a protestů namířených proti vládě Talibanu. USA chtějí dokončit evakuce ze země do 31. srpna, prezident Joe Biden rozhodl, že do tohoto data se stáhnou i poslední američtí vojáci. Dohodu o prodloužení termínu nepřineslo ani setkání skupiny G7. Další setrvání zahraničních vojsk v zemi odmítl i Taliban.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 22:23|

Izraelské nálety v Gaze mohly být válečné zločiny, soudí komisařka OSN

Izraelské nálety v Pásmu Gazy mohou představovat válečné zločiny, pokud se ukáže, že byly nepřiměřené. V úvodu mimořádného jednání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) svolaného na žádost muslimských zemí to řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Poznamenala také, že dosud neobdržela žádné důkazy o tom, že civilní budovy zasažené při izraelských náletech byly využívány k vojenským účelům.
27. 5. 2021|

USA se vrací do Rady OSN pro lidská práva, zatím budou v roli pozorovatele

Spojené státy se vrací do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Na ženevském zasedání rady to sdělil americký chargé d'affaires při této instituci Mark Cassayre a po něm to potvrdil ministr zahraničí Antony Blinken. USA budou v UNHRC v roli pozorovatele a později budou usilovat o plné členství. Z rady vystoupily v roce 2018.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 16:16|

Maduro připustil porušování lidských práv ve Venezuele. Pachateli jsou někteří policisté, řekl

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro připustil, že v jeho zemi se porušují lidská práva, zodpovědnost ale přisoudil jen nejmenovaným „skupinám policistů“. Informovala o tom agentura EFE. Maduro také oznámil plán vzdělávání policistů v oblasti lidských práv, který povede ministerstvo vnitra. V témže projevu slíbil benefity pro policisty, kteří „riskují životy pro ochranu občanů“.
24. 12. 2020|

Masakr v Etiopii si vyžádal až stovky obětí, informuje Amnesty International

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) byly až stovky civilistů zmasakrovány v sílícím konfliktu v severoetiopské oblasti Tigraj. Informovala o tom britská BBC. Kdo za vraždami stojí, zatím jasné není, podle komisařky OSN Michelle Bacheletové se situace v regionu zcela vymyká kontrole. Pokud se potvrdí, že jedna ze stran konfliktu spáchala hromadné vraždy, půjde o válečné zločiny, uvedla.
13. 11. 2020|

Venezuela získala křeslo v Radě OSN pro lidská práva. To už je za hranou, kritizuje volbu Human Rights Watch

Valné shromáždění OSN ve čtvrtečním tajném hlasování zvolilo Venezuelu do Rady OSN pro lidská práva (HRC). Prezident Venezuely Nicolás Maduro zisk křesla označil za vítězství. Proti nástupu Venezuely do 47členného sboru se naopak ozvala opozice v zemi, řada nevládních organizací i některé členské země, podle nichž Madurův režim lidská práva dlouhodobě a systematicky porušuje.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 16:04|

Letiště v Hongkongu už druhým dnem paralyzují protesty. Trump varuje před Čínou

Hongkongské mezinárodní letiště kvůli protestům opět ruší lety. Po pondělní odstávce se provoz částečně obnovil, terminály ale znovu zaplnili protivládní aktivisté. V úterý večer mezi nimi a policisty vypukly potyčky. Americký prezident Donald Trump s odvoláním na tajné služby uvedl, že Čína přesouvá vojsko k hranicím Hongkongu.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 20:59|

Komisařka OSN pro lidská práva se sešla s Madurem. Žádá propuštění politických vězňů

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala venezuelské úřady k propuštění vězněných členů opozice. Bacheletová se při své návštěvě Caracasu v pátek setkala jak s opozičním vůdcem Juanem Guaidóem, poté i s autoritářským prezidentem Nicolásem Madurem, o jehož sesazení Guaidó několik měsíců usiluje. Do země také vyrazí dva zástupci OSN, kteří mají dohlížet na dodržování lidských práv  v zemi.
22. 6. 2019|

Miliony Severokorejců bojují o holý život. Na úplatky nemají, a čelí proto represím, upozorňuje OSN

Bludný kruh strádání, úplatků a represí – každodenní realita, se kterou se podle poslední zprávy OSN potýkají miliony Severokorejců. Obstarat si jídlo, práci nebo bydlení je stále těžší a lidem zůstává jediná možnost: úplatky. Velká část obyvatel ale na ně nemá dostatek finančních prostředků, a stává se tak obětí útlaku tamního komunistického režimu.
31. 5. 2019|

Elektrošoky, dušení. Venezuelský poručík zveřejnil videa z vězení, kde Madurův režim mučí vojáky

Poručík venezuelské armády, který nedávno emigroval, zveřejnil tajně natočená videa z věznice, kde režim prezidenta Nicoláse Madura zadržuje a mučí vojáky. Poručík Ronald Dugarte uvedl, že v armádě zůstávají mnozí loajální Madurovi jen proto, že se bojí o své rodiny. Brutální potlačování opozice odsoudila ve středu ze Ženevy i komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová, jejíž projev vysílala i venezuelská státní televize, která ho ale přerušila, když Bacheletová začala hovořit o represích.
21. 3. 2019|