Důkazy o utlačování Ujgurů v Číně na veřejnost unikly v době, kdy je v zemi komisařka OSN pro lidská práva

Události: Důkazy o utlačování Ujgurů v Číně (zdroj: ČT24)

Na veřejnost se dostaly další důkazy o útlaku Ujgurů v čínském Sin-ťiangu. Jde o spisy a fotografie získané z policejního počítače. Hackeři je předali vědci Adrianu Zenzovi ze Spojených států, který se o ně podělil se světovými médii. Britská veřejnoprávní BBC je zveřejnila ve chvíli, kdy do Číny dorazila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

Pět tisíc fotek Ujgurů z roku 2018, které unikly z policejního počítače v Sin-ťiangu s dokumenty ukazuje, jak Čína využívá takzvané převýchovné tábory a formální věznice jako související systémy. Jsou důkazem politiky zaměřené na likvidaci ujgurské identity, kultury a muslimské víry. Obsahují přísné tresty a policejní instrukce včetně pokynu zastřelit každého, kdo se pokusí uprchnout.

Na veřejnost se dostávají ve chvíli, kdy do Číny přijela vysoká komisařka OSN pro lidská práva, která navštíví také Sin-ťiang. Cesta je kontroverzní a kritizovaná, protože je v režii čínských úřadů, což znemožňuje věrohodné šetření. „Vzhledem k dopadům epidemie bude mít návštěva uzavřený charakter. Obě strany se dohodly, že nebudou organizovat návštěvy s novináři,“ informoval mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Jako záminka pro pronásledování Ujgurů slouží obvinění z terorismu, několik útoků mají na svědomí. Stačí praktikování islámu, pokrývka hlavy nebo vous. To potvrzují i svědectví bývalých vězňů a jejich příbuzných. ČT v minulosti zdokumentovala svědectví muže v exilu, kterému uvěznili 12 členů rodiny. S fotkami otce ho státní bezpečnost vydírala, aby donášel na členy komunity. „V životě jsem neviděl tátu bez pokrývky hlavy a vousu. V očích měl zoufalství. Video mě rozbrečelo, měsíce jsem nespal,“ řekl Afumetto Retepu, Ujgur žijící v Japonsku.

Dokumenty odhalují i řetězec velení, který sahá až k vůdci Si Ťin-pchingovi. V minulosti unikly na veřejnost jiné materiály, které dokazují, že Si Ťin-pching nařídil v Sin-ťiangu nelítostný přístup.

Čína v domácí politice únik vůbec neřeší

Podle sinologa Ondřeje Kučery se v Číně únik důkazů řeší pouze z hlediska zahraniční politiky. „Pro vládnoucí stranu je velice jednoduché říct, že je to účelový únik a přesné načasování příjezdu komisařky je jen manipulační návštěvou. Směrem dovnitř, v domácí politice, o tom čínská vláda vůbec nereferuje, aspoň jsem to nezaznamenal,“ tvrdil Kučera ve vysílání Horizontu ČT24.

Systém utlačování je sofistikovaný v tom, že vytipovává ty osoby, které považuje za reálné riziko. „V současné době si vedení uvědomilo, že je pro ně špatné PR, fungovat způsobem, kdy se lidé zavírají plošně a neefektivně. Čína systém tedy v posledních letech modifikuje a to hodlá ukázat i komisařce, že došlo v určitém smyslu k zlepšení a že už nedochází k nehumánnímu a masovému zatýkání lidí a posílání na převýchovu.“

„Ovšem v počáteční době, kdy ten systém vznikal, tak zavíral osoby bez rozdílu, to znamená, že pokud došlo k udání, tak taková osoba byla zadržena a převezena na nějakou formu 'vzdělávání', jak se tomu v Číně říká,“ vysvětluje sinolog.

Horizont ČT24: Sinolog Ondřej Kučera k utlačování Ujgurů (zdroj: ČT24)