Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.

Cesta je první návštěvou vysokého komisaře OSN pro lidská práva v Číně od roku 2005, kdy se do země vydala Louise Arbourová. Vláda Spojených států nyní před návštěvou varovala, že Peking pravděpodobně neposkytne Bacheletové podmínky potřebné pro nezávislé zhodnocení situace v Sin-ťiangu.

„Nadcházející návštěva nám dělá velké starosti,“ řekl v pátek mluvčí Bílého domu Ned Price. Také mezinárodní organizace pro lidská práva vyjádřily obavy, že Čína návštěvu zneužije ve svůj prospěch.

Peking čelí obviněním, že v Ujgurské autonomní oblasti zřídil internační tábory, jimiž prošlo více než milion menšinových Ujgurů. Podle ochránců lidských práv funguje v táborech nucená práce a odehrává se tam násilná politická agitace i mučení. Ujgurské ženy jsou sterilizovány a Ujguři jsou nuceni vzdát se své muslimské víry, jazyka a kultury, uvádějí aktivisté. Washington a některé nevládní skupiny hovoří o genocidě vůči Ujgurům.

Čína: Návštěva musí být „přátelská“

Peking obvinění odmítá. Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu, aby byl v regionu vymýcen „terorismus, separatismus a náboženský radikalismus“. Čínské ministerstvo zahraničí na dotaz, zda bude moci Bacheletová v Sin-ťiangu navštívit zadržovací centra, střediska odborného vzdělávání a věznice, odpovědělo, že návštěvu komisařky vítá, odmítá však „politickou manipulaci“. Návštěva musí být podle Číny „přátelská“ a jejím účelem nemá být vyšetřování.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin na tiskové konferenci řekl, že Bacheletovou nebudou moci na jejích cestách po Číně provázet média. Rozhodnutí vysvětlil pandemií nemoci covid-19. Celá návštěva bude kvůli koronavirové krizi podle něj probíhat v „uzavřené bublině“, což znamená, že se představitelka OSN nebude moci svobodně a spontánně setkávat s řadovými občany, napsala agentura Reuters.

První den strávila Bacheletová v jihočínském Kantonu, odkud se má přesunout do největšího města Ujgruské oblasti Kašgaru a do její metropole Urumči. Návštěva Michelle Bacheletové v Sin-ťiangu je klíčovou příležitostí k řešení problému porušování lidských práv v regionu, bude však současně bojem proti snahám čínské vlády skrýt pravdu, uvedla v prohlášení generální tajemnice organizace Amnesty International (AI) Agnès Callamardová. „OSN proti tomu musí podniknout kroky a nesmí dovolit, aby byla zneužita pro podporu propagandy,“ dodala.

Cesta Bacheletové do Číny přichází před dlouho očekávaným zveřejněním zprávy o situaci v oblasti lidských práv v Sin-ťiangu. Téměř 200 lidskoprávních organizací naléhá na Bacheletovou, aby zprávu, která je podle diplomatů již několik měsíců téměř nebo zcela hotová, publikovala.