Afghánistánu podle OSN hrozí hlad a kolaps celé země najednou

Události: Afghánistánu podle OSN hrozí hlad (zdroj: ČT24)

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval účastníky ženevské konference k Afghánistánu k rychlé pomoci zemi, které podle něj hrozí masivní potravinová krize. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zároveň kritizovala tamní vládu radikálního hnutí Taliban. Závazky hnutí neodpovídají reálné situaci na místě, mimo jiné i co se týče práv žen, uvedla Bacheletová.

„Po desetiletích války, utrpení a nejistoty čelí nejspíš té nejvíc nebezpečné chvíli,“ uvedl Guterres. „Afghánci čelí kolapsu celé země – celé najednou,“ dodal. OSN chce v rámci konference pro Afghánistán vybrat přes 600 milionů dolarů (téměř 13 miliard korun). Podle organizace nemá dostatek jídla 93 procent afghánských domácností a bez mezinárodní pomoci velké části z nich mohou dojít zásoby do konce tohoto měsíce.

Taliban převzal moc nad Afghánistánem při bleskové ofenzivě v srpnu s tím, jak se ze země stahovaly poslední zahraniční jednotky. Nutnost humanitární pomoci si však povstalci uvědomují a mezinárodní společenství vyzývají, aby nezastavovalo její dodávky, píše agentura DPA.

„Svět by s námi měl spolupracovat,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. „V naší zemi je udržována bezpečnost a lidé jsou v ekonomické tísni, mají nedostatek jídla a léků,“ dodal.

Peníze s podmínkou

Agentura AP upozornila, že velká část přispěvatelů chce Afgháncům pomoci, aniž by poskytla peníze či uznání Talibanu. Minulý týden oznámenou vládu i chování hnutí odsoudila i Bacheletová, podle které Afghánistán vstoupil do „nové a nebezpečné fáze“ s tím, jak se mnoho žen a příslušníků etnických a náboženských skupin obává o svá práva.

„V rozporu s ujišťováním Talibanu, že bude dodržovat práva žen, byly ženy v posledních třech týdnech postupně vyloučeny z veřejné sféry,“ dodala komisařka. V proslovu vyjádřila i své zklamání nad složením nové vlády, ve které nejsou ženy a převažují v ní etničtí Paštuni.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, který se v Dauhá setkal se svým francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem, rovněž vyzval Taliban, aby respektoval ženská práva.

Katar se přitom sám stal terčem kritiky lidskoprávních organizací ohledně pozice žen v tamní společnosti. Ačkoliv mají ženy v tomto státě relativní svobodu, k manželství či cestování musí získat souhlas manžela či příbuzného muže. Agentura Reuters připomíná, že Katar má na Taliban značný vliv.