Maduro upevnil v parlamentních volbách ve Venezuele moc. Podle opozice, USA i EU nebyly legitimní

Venezuelské volby podle očekávání vyhrál blok příznivců autoritářského vládce země Nicoláse Madura. Volby za nesvobodné už předem označila řada zemí, Evropská unie i Organizace amerických států (OAS). Podle šéfa diplomacie USA Mikea Pompea je „to, co se děje ve Venezuele, podvod a fraška, ne volby“. Téměř třicítka venezuelských opozičních stran vyhlásila bojkot před několika měsíci poté, co nejvyšší soud jmenoval členy ústřední volební komise, ač podle ústavy to má udělat parlament.

Maduro před volbami oznámil, že na ně dorazí 300 pozorovatelů, jména ale neuvedl. EU pozorovatele vyslat odmítla kvůli nerovným podmínkám hlasování. Ústřední volební komise, složená z Madurových příznivců, po sečtení asi 80 procent hlasů uvedla, že volby vyhrála vládní aliance se 67,6 procenta hlasů a že volební účast činila 31 procent.

K posledním parlamentním volbám v prosinci 2015, jež vyhrála opozice, přišlo 71 procent voličů. Tentokrát opozice získala 18 procent hlasů, vytvořená ale byla „loutkovými“ subjekty se sympatiemi k Madurovi. Ten výsledek hodnotí jako velký úspěch. „Máme nový parlament, dosáhli jsme obrovského vítězství,“ uvedl.

Za bojkotující reálnou venezuelskou opozici v čele s Juanem Guaidóem totiž nejvyšší soud dosadil stranické odpadlíky nakloněné režimu. Takže pod hlavičkou těchto stran kandidovali „falešní opozičníci“, uvedl lídr opozice. Právě Guaidó je uznáván Spojenými státy a dalšími šesti desítkami zemí za prezidenta Venezuely. 

Nově zvolení poslanci složí přísahu 5. ledna a Guaidó pak přestane být předsedou parlamentu, což může podle odborníků zpochybnit i jeho „prezidentství“. Guaidó také prohlásil, že parlament, jemuž předsedá od loňského ledna a který vzešel z předchozích voleb v prosinci 2015, zůstane, dokud se neuskuteční svobodné prezidentské a parlamentní volby.

Guaidó také vyzval Venezuelany k účasti v on-line referendu, které od pondělí do soboty organizuje jím vedená část opozice. Hlasovat v něm mohou i Venezuelané v zahraničí a voliči mají odpovědět mimo jiné na to, zda si přejí konec Madurovy vlády a nové svobodné volby. Nynější vláda pohrozila zatčením současných poslanců.

Horizont ČT24: Volby ve Venezuele a pozice Guaidóa (zdroj: ČT24)

Slovní přestřelka mezi šéfy diplomacie USA a Venezuely

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo nešetřil ostrými slovy a volby označil za podvod a frašku. Na Twitteru dále uvedl, že „výsledky oznámené nelegitimním Madurovým režimem neodráží vůli venezuelského lidu.“

Odpověď šéfa venezuelské diplomacie Jorgeho Arreazea přišla vzápětí. „Promluvil zombie! Ačkoli podle jeho šéfa se podvod při volbách stal v USA,“ napsal na sociálních sítích na adresu Pompea, kterému nástupem Joea Bidena do Bílého domu skončí mandát.

Legitimitu venezuelských voleb odmítla například ministerstva zahraničí Kolumbie, Kanady či Brazílie. „Dál požadujeme mírový přechod k demokracii a svobodné a rovné prezidentské volby,“ uvedla kanadská diplomacie.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že EU výsledky voleb neuznává, hlasování se podle něj nekonalo v rámci normálních demokratických norem. Venezuelské úřady EU vyzývá, aby začaly proces vedoucí ke spravedlivým a svobodným volbám.

Naopak podle ruské diplomacie byly volby zorganizovány odpovědněji než v zemích, jež se označují za „příkladně demokratické“. Volby v Rusku jsou vždy terčem kritiky kvůli nepřipouštění opozičních kandidátů, provládnímu předvolebnímu zpravodajství ve státem ovládaných médiích i podvodům při hlasování a sčítání.

Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters

Ve Venezuele převládá atmosféra rezignace, píše korespondentka BBC

Volby ve Venezuele sledovala na místě zahraniční zpravodajka BBC Katy Watsonová. Podle ní panuje v jihoamerické zemi velká skepse a atmosféra rezignace na politiku. „Většina Venezuelanů, se kterými jsem mluvila minulý týden, viděla v těchto volbách jen malý smysl a rozhodla se, že v neděli je třeba dělat lepší věci,“ píše. 

„Obrovské fronty na čerpacích stanicích, nikoliv před volebními místnostmi, hovoří za politickou situaci v zemi. Obyvatelé Venezuely prostě chtějí přežít další den a politiku nechávají být,“ dodává reportérka.

Ponurá nálada v zemi i bojkot opozice měly za důsledek poloviční volební účast oproti volbám před pěti lety. Nepomohla ani represivní politika. Venezuelská vláda se snažila přimět obyvatele k účasti i výhrůžkami, že jim omezí potravinové balíčky. „Kdo nevolí, nejí. Pro ty, kdo nevolí, nebude jídlo,“ prohlásil minulé pondělí na volebním mítinku místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello.

Země se pod autoritářskou Madurovou vládou nachází v hluboké ekonomické krizi, pandemie ji patrně ještě zhorší. Přesto se osmapadesátiletý vůdce pevně drží otěží moci. Pomáhá mu armáda, uplácení a potírání opozice. Jeho vládu navíc dále podporují silní globální hráči jako Rusko, Čína, Turecko nebo Írán.

obrázek
Zdroj: ČT24