Izrael čekají čtvrté volby za dva roky. Vláda se neshodla na rozpočtu

Izraelským politikům se nepodařilo do nejzazšího termínu dohodnout se na rozpočtu, jak jim ukládal zákon, takže počínaje tamní půlnocí (23:00 SEČ) se automaticky rozpustil parlament. Zemi do tří měsíců čekají nové volby.

Snaha vlády dojednat na poslední chvíli rozpočtový kompromis skončila neúspěchem. Při pozdním nočním zasedání parlamentu členové koaličních stran Likud premiéra Benjamina Netanjahua a Modrobílí ministra obrany Bennyho Gantze hlasovali poměrem 49 ku 47 proti návrhu odložit úterní rozpočtový termín o další dva týdny. 

„Netanjahu nás zatahuje do dalších voleb, protože se chce vyhnout soudní síni. Všechno ostatní je podvod a lest,“ hřímal Gantz s odkazem na korupční skandály svého soka, který je obviněn ze tří korupčních kauz a proces s ním už začal.

Podle něj se Netanjahu také odmítal dohodnout na rozpočtu, aby nemusel dodržet koaliční smlouvu z května. Podle ní si měli v listopadu příštího roku předat premiérský úřad, což by umožnilo pokračovat v Netanjahově soudním procesu. 

Netanjahu ve večerním televizním vystoupení z krize obvinil Modrobílé. Předpověděl také velké vítězství svému pravicovému Likudu a spojencům, což Izraeli zajistí „skutečnou pravicovou vládu“.

Průzkum

Průzkumy pro to jednoznačně nehovoří. Podle jednoho z nich by Likud získal nyní 29 ze 120 poslaneckých křesel – po březnových volbách jich měl 36. Modrobílí u voličů propadají – zatímco v březnu získali 33 mandátů, teď jim průzkumy dávají pouhých pět, pokud by se vůbec dostali do parlamentu.

Podle médií Gantz uvažuje o odchodu z politiky. S 18 křesly by mohla skončit strana Nová naděje Gideona Saara, který letos na protest proti Netanjahuově politice vystoupil z Likudu a založil vlastní stranu. Teď tvrdí, že do případné příští vlády se svvým bývalým šéfem nevstoupí. Průzkumy také ukazují, že s nejbližšími spojenci, tedy s uskupením Jamina, se stranou Šas a Jednotný judaismus tóry by Netanjahu v příštím parlamentu nedal dohromady potřebnou většinu, měli by 58 mandátů ze 120.

Těsné výsledky a obtíže při sestavování vlády byly příčinou opakování voleb, jež s konaly nejprve loni v dubnu, pak v září a znovu letos v březnu.

Jak napsala agentura AP, příští volební kampaň se bude odehrávat na pozadí koronavirové pandemie, velké ekonomické recese a Netanjahuova soudu.