Izraeli hrozí předčasné volby. Tamní parlament odhlasoval návrh na své rozpuštění

Studio ČT24: David Borek o krizi izraelské vládní koalice (zdroj: ČT24)

Izraelský parlament ve středu při předběžném hlasování schválil návrh na své rozpuštění a vyhlášení předčasných voleb. Byly by čtvrté za minulé dva roky. Důvodem předložení návrhu jsou vleklé spory kolem rozpočtu ve vládní koalici. Pro návrh zákona se vyslovilo 61 poslanců, proti jich hlasovalo 54. Návrh odmítl pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua, ale podpořit ho chtěl jeho koaliční partner Benny Gantz ze strany Modrá a bílá.

Zákon bude po předběžném hlasování pravděpodobně postoupen příslušnému výboru, a pokud ho jeho členové schválí, bude muset projít trojím čtením v Knesetu. Podle izraelských sdělovacích prostředků si výbor návrh ponechá nejméně do pondělka, aby dal politikům čas na další vyjednávání o rozpočtu.

V případě, že norma projde celou předpokládanou procedurou, bude parlament rozpuštěn a poslanci určí datum příštích voleb. Mohly by se konat mezi březnem a červnem a byly by čtvrté za poslední dva roky.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz už v úterý uvedl, že by podpořil návrh na rozpuštění koalice. Obvinil přitom předsedu vlády z porušování slibů a z tlačení Izraele k opětovnému hlasování. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka je stěžejním tématem současné vládní koalice právě rozpočet.

Podle koaliční dohody měl totiž být schválen společný rozpočet na letošní i příští rok, Netanjahu ale posléze změnil názor a trvá na oddělených rozpočtech pro roky 2020 a 2021. „Rozpočet musí projít do konce prosince. Pokud se to nestane, tak se automaticky rozpouští Kneset a budou vypsány předčasné volby,“ uvedl zpravodaj.

Ministr obrany Gantz se má rovněž příští rok v listopadu na premiérském postu podle koaliční dohody s Netanjahuem vystřídat. Gantzovo prohlášení podle Borka mělo především ukázat, že mu s Netanjahuem došla trpělivost a je připraven koalici opustit, pokud nebude rozpočet ihned schválen.

Metoda automatického vypsání předčasných voleb je jediným nástrojem, kterým může Netanjahuova strana Likud zabránit tomu, aby stávající premiér musel pustit na svůj post Gantze, jak předtím slíbil.

Gantz: Jediný, kdo může novým volbám zabránit, je Netanjahu

Netanjahuův Likud a Gantzova Modrá a bílá se ve třech po sobě jdoucích volbách probojovaly k patové situaci. V květnu se nakonec dohodly na vytvoření koalice. Podle koaliční dohody má Netanjahu být premiérem 18 měsíců, než jej příští rok v listopadu na 18 měsíců vystřídá Gantz.

Dohoda o sdílení moci vznikla s deklarovaným cílem dostat zemi ze zdravotní a ekonomické krize způsobené pandemií covidu-19, avšak koalici paralyzují vnitřní spory. „Jediný, kdo může těmto volbám zabránit, je ten, kdo se rozhodl, že je chce vyvolat – Netanjahu,“ uvedl Gantz ve svém úterním televizním projevu. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: Reuters/POOL New

K neshodám zároveň přispívá Netanjahuův pokračující soud, v němž čelí obviněním z korupce. Gantz nyní Netanjahua obvinil, že mu jde především o vlastní přežití a zastavení soudního procesu, a to v době, kdy se kvůli koronaviru statisíce Izraelců ocitají bez práce.

Neschválení rozpočtu automaticky vyvolá nové volby

„Vstoupil jsem do vlády s těžkým srdcem, ale celým srdcem,“ uvedl Gantz. „Netanjahu slíbil jednotu a nakonec za to zaplatí veřejnost,“ pokračoval. „Nelhal mně, lhal vám, veřejnosti. Netanjahu se rozhodl rozebrat vládu a dovést nás opět k volbám,“ dodal. Prohlásil také, že Netanjahu úmyslně zdržoval legislativní proces a přivlastňoval si úspěchy jiných. 

Podle aktuálních průzkumů by Likud ve volbách získal nejvíce křesel, i když by jich bylo výrazně méně, než má nyní. Na popularitě ovšem ještě více ztratila Modrá a bílá, takže kompromisní řešení, které by zabránilo dalším předčasným volbám, je podle AP v zájmu obou stran.