Netanjahu a Gantz podepsali dohodu o koalici, v premiérské funkci se prostřídají

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho centristický rival Benny Gantz podepsali dohodu o vytvoření krizové koaliční vlády, která ukončí rok trvající politický pat. S odvoláním na oficiální prohlášení o tom informovala agentura Reuters.

Netanjahuův pravicový Likud a Gantzova koalice Modro-bílí vydaly společné prohlášení, v němž informují o podepsání koaliční dohody poté, co volby loni v dubnu a v září a letos v březnu ani jedné ze stran nezajistily parlamentní většinu potřebnou k vytvoření jednobarevné vlády.

„Zabránili jsme čtvrtým volbám. Budeme chránit demokracii. Budeme bojovat proti koronaviru a pečovat o všechny izraelské občany,“ napsal po podepsání dohody Gantz na Twitteru. Netanjahu mezitím zveřejnil fotografii izraelské vlajky. 

Podle zpravodajského webu The Times of Israel se Netanjahu a Gantz domluvili, že se v premiérském křesle vystřídají. Prvním předsedou nové vlády bude podle izraelských médií Netanjahu, Gantz by měl post předsedy vlády převzít v říjnu 2021. Do té doby bude podle zdroje někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády zastávat funkci ministra obrany.

Hlavními spornými body jednání byly podle stranických představitelů otázka plánované anexe židovských osad na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, kde chtějí Palestinci vytvořit stát, a systém jmenování soudců.

Netanjahu, který byl premiérem posledních jedenáct let a úřad zastával také v letech 1996 až 1999, čelí obvinění z korupce, včetně braní úplatků, podvodu a porušení důvěry. Ministerský předseda veškerá obvinění odmítá.

Gantz během volební kampaně slíbil, že nebude ve vládě s premiérem, který čelí obvinění, ale nedávno od svého slibu upustil, což zdůvodnil tím, že koronavirová krize si žádá vytvoření krizového jednotného kabinetu.