Rusko zahájilo očkování Sputnikem V, pandemie ve světě dál sílí

Rusko zahájilo očkování proti novému koronaviru, zatím je vakcína Sputnik V k dispozici v Moskvě. Země se potýká s vysokými přírůstky nakažených, pátečních 28 782 nových případů je novým „rekordem“. Vysoké počty nově infikovaných hlásily s koncem pracovního týdne i další země. V Německu neklesají denní počty pozitivních testů pod 23 tisíc, šíření nákazy výrazně zrychlilo i v Kanadě.

Rusko od počátku pandemie zaznamenalo přes 2,4 milionu lidí nakažených koronavirem, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii. Nákaza se v zemi stále rychle šíří, jen v Moskvě vyšlo v pátek pozitivně téměř osm tisíc testů. Právě v Moskvě ale také začalo očkování vakcínou Sputnik V vyvinutou v Rusku, v sobotu začala její distribuce na 70 klinik ve městě.

Nárok na ni zatím mají zdravotníci a další lidé, kteří přicházejí do styku s velkým množstvím lidí, jako sociální pracovníci nebo učitelé. „Během pěti hodin se na očkování zaregistrovalo 5000 lidí,“ uvedl moskevský starosta Sergej Sobjanin. Vakcína Sputnik V se bude podávat ve dvou dávkách v třítýdenních odstupech, podle portálu Meduza ale zatím farmaceutické firmy stíhají vyrábět jen první.

O ruských vakcínách – kromě Sputniku V je schválený také přípravek EpiVakKorona vyvinutý na Sibiři – ale pochybuje část odborné veřejnosti. Podle agentury Reuters mají někteří vědci výhrady k tomu, že ruské úřady vakcíny schválily, aniž by za sebou měly kompletní testy ohledně bezpečnosti a účinnosti.

V Německu skončil pracovní týden přírůstkem 23 318 nakažených. Dosavadní nejvyšší denní růst zaznamenala země před dvěma týdny, kdy zaregistrovala 23 648 případů. Epidemie covidu-19 tak v Německu stagnuje, významně sice denní počty infikovaných nerostou, ale ani neklesají – nad 23 tisíci byly počty pozitivních testů celý týden.

Přísná opatření, kvůli kterým jsou uzavřené restaurace, kina, divadla a volnočasová zařízení, platí v Německu téměř již měsíc a měsíc ještě platit bude. Vláda prodloužila jejich platnost do 10. ledna. Na vánoční svátky se ale zmírní pravidla pro setkávání lidí. V současnosti se smí sejít maximálně pět lidí ze dvou domácností, o Vánocích se bude moci sejít až deset lidí z více domácností.

Se zrychlováním šíření koronaviru se potýká i Kanada. Denní přírůstky jsou v 38milionové zemi poměrně nízké, momentálně se pohybují kolem šesti tisíc, ale celkový počet potvrzených případů od počátku pandemie stoupá stále rychleji. Z 300 tisíc na 400 tisíc vzrostl za osmnáct dní, z nuly na sto tisíc potvrzených případů přitom počet pozitivních testů rostl čtvrt roku. 

S covidem-19 je nyní téměř 2500 Kanaďanů v nemocnicích. V některých provinciích, například Alberta, začínají být nemocnice plné.

Ve Spojených státech zpřísňují některá opatření. Devítisettisícové San Francisco, kde nyní přibývá přes sto nakažených denně, uzavře restaurace, hřiště či kadeřnictví a další obchody. Provozovny, které zůstanou otevřené, budou mít omezenou kapacitu.

„Musíme udělat, cokoliv je nutné, abychom dostali virus pod kontrolu,“ uvedla starostka London Breedová. O zpřísnění město rozhodlo preventivně. Východiskem jsou celokalifornská pravidla, která však platí pro oblasti, kde míra volných lůžek na jednotkách intenzivní péče klesla pod 15 procent. V San Franciscu je zatím volných lůžek více.

Pandemie zřejmě také ovlivní inauguraci nového amerického prezidenta. Joe Biden, který má nyní podle oficiálně vyhlášených výsledků na své straně již většinu volitelů, řekl, že jeho tým připravuje inauguraci, která by nezvýšila riziko rychlejšího šíření covidu-19.

„Řekl bych, že nejspíš nebude velká přehlídka na Pennsylvania Avenue. Domnívám se, že po celé Americe uvidíme mnoho aktivit ve virtuálním prostoru, kterých se zúčastní více lidí než dříve,“ uvedl.