Maďarsko jako jediné v Evropě testuje ruskou vakcínu na covid-19, experti určí, zda je funkční

Maďarsko jako jediné v Evropě testuje ruskou vakcínu na covid-19 (zdroj: ČT24)

Ruskou vakcínu Sputnik V na covid-19 testuje Maďarsko. Tamní experti mají určit, zda je vhodná pro použití, preparát totiž nemá povolení od unijní lékové agentury. Budapešť se ale chystá nakoupit i vakcíny západních firem. Podle premiéra Viktora Orbána stát brzy začne registrovat zájemce, aby zjistil, jaká je poptávka po dobrovolném očkování.

„Naši vědci rozhodnou, zda je tato vakcína bezpečná, účinná a zda ji lze doporučit obyvatelům Maďarska,“ řekl k tomu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Budapešť by dokonce mohla ruskou očkovací látku začít i vyrábět. V Evropě je zatím jedinou zemí, která o ni projevila zájem. Klinické zkoušky ještě neskončily a nemá ani povolení Evropské lékové agentury.

„Je to i určitý znak vzdoru proti Bruselu. Maďarská opozice už teď protestuje proti použití ruské vakcíny. Hlavně proto, že někteří odborníci říkají, že tyto vakcíny jsou nespolehlivé,“ vysvětluje krok vlády redaktor slovenského Denníku N Zoltán Szalay.

Podle šéfa kanceláře premiéra Orbána, Gergelyho Gulyáse, jsou ale důvody prozaické. „Nejdůležitějším úkolem je co nejdřív sehnat lékařsky ověřenou vakcínu. Budeme jednat s každým, kdo by ji byl schopen dodat, včetně Evropské unie,“ řekl k tomu.

Zhoršující se situace

Epidemie se v Maďarsku zhoršila začátkem listopadu. Že je situace vážná, přiznal v té době i premiér. Předtím Orbán přísnější opatření odmítal kvůli ochraně ekonomiky. 

Jen během soboty v Maďarsku testy nově potvrdily koronavirovou infekci u 6819 lidí, což je v zemi s téměř deseti miliony obyvatel nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Doposud nejvyšší byl i denní počet 156 úmrtí spojených s koronavirem.

V současnosti platí v zemi noční zákaz vycházení, stopku mají hromadné akce, zavřené jsou restaurace a sportoviště. Obchody a služby můžou fungovat do sedmi hodin večer. Dálkově se učí na středních i vysokých školách. 

Přísný režim je už od září i na maďarských hranicích. Nově kontroly potrvají až do konce ledna. Cizince pouštějí pouze na výjimku, třeba pro tranzit nebo pendlery.