V italském parlamentu zasedne o 345 zákonodárců méně, rozhodlo referendum

Italové se v dvoudenním referendu vyslovili pro snížení počtu členů dvoukomorového parlamentu z 945 na šest set. Zůstane 200 senátorů a 400 poslanců. Pro snížení členů parlamentu hlasovala drtivá většina voličů. Hlasovat se mělo původně už v březnu, zasáhla však pandemie.

V posledním týdnu se v Itálii ozývaly hlasy některých politologů, kteří byli k samotnému snížení počtu členů parlamentu skeptičtí. Někteří odborníci kritizovali i samotné referendum. Pro snížení poslanců a senátorů se nakonec vyslovilo sedmdesát procent italských voličů. Podle spolupracovnice ČT v Itálii Nicole Ludwig účast přesáhla 53 procent. 

Ústavní reformu už dříve téměř jednohlasně odhlasovali poslanci. „Víkendové referendum bylo jakýmsi posledním zásadním krokem pro schválení celého návrhu,“ uvedla Ludwig. Podle ní vláda ve snížení vidí efektivnější a snažší politický proces. „V neposlední řadě se Itálie přiblíží evropskému průměru (počtu) poslanců,“ doplnila. 

Kvůli ústavní reformě se nyní v Itálii budou muset upravit volební okresy, některé se budou redukovat, jiné naopak rozšiřovat. Podle Ludwig je otázkou, jak rychle bude změna aplikovatelná pro nový parlament. „Pravicová opozice se už nechala slyšet, že po výsledku referenda je aktuální parlament v této konstalaci už nelegitimní,“ uvedla. Nový systém se podle ní může projevit už na přelomu let 2021 a 2022, kdy bude parlament volit prezidenta.

Volilo se i do zastupitelstev měst a obcí

Kromě referenda o počtu poslanců a senátorů v italském parlamentu se v sedmi regionech konaly i regionální volby a v několika tisícovkách obcí a měst i komunální. Provázela je přísná opatření kvůli pandemii a někteří politici se tak obávali, že k volbám dorazí málo lidí. „To se nakonec nepotvrdilo, na regionální úrovni se dostavilo přes 60 procent voličů,“ řekla Ludwig.

Hlavními tématy voleb byla zdravotnická péče nebo otázka řízení koronavirové krize na jaře i nyní. Také v itálii se z koronaviru stalo politikum, regionální politici se ale podle Ludwig snažili přesvědčit voliče i jinými tématy. Převládalo například školství nebo zaměstnanost. 

Ludwig zmínila, že například levice opět dokázala ovládnout Toskánsko, což je podle ní zásadní pro podporu centrální vlády v Římě. „Vláda je velice spokojená, jak dopadly regionální volby. Italové i nadále podporují premiéra (Giuseppe) Conteho,“ doplnila.